Zdravje admin  

Kreatin poskrbi, da ste zmogljivejši

Marsikateri ljubiteljski športnik, ki se pogosto ukvarja z vadbo in želi izboljšati svoje rezultate, se odloči za jemanje športnih prehranskih dodatkov, ki jih jemljejo profesionalci. Kreatin je eden izmed najbolj pogostih, saj naj bi pomagal, da smo tako hitrejši kot močnejši, običajno pa laiki razen tega ne vedo kaj veliko o njem.kreatin

Kaj je kreatin?

Kreatin (flexshop.com) je dušikova spojina, ki je pomembna pri anaerobni fazi vadbe, nahaja pa se v mišicah – več ga je v tako imenovanih hitrih mišicah. Kreatin delno vnesemo v telo s prehrano (meso), delno pa ga iz aminokislin proizvedemo sami – vegani imajo v telesu prav zaradi tega najmanj kreatina. Kreatin naše telo tudi presnavlja in ga v obliki kreatinina izloči z urinom.

Kako deluje kreatin?

Pri vsakem prehranskem dodatku ter vsaki vrsti športne prehrane je treba vedeti, zakaj jo uživamo, in enako velja za kreatin. Večina športnikov se zanj odloči že zato, ker kreatin pomaga, da imamo pri zelo intenzivni vadbi več energije, kar lahko preprosto prevedemo v hitrejši šprint ali v dvig večje mase pri dvigovanju uteži. Drugi, ravno tako zelo pomemben razlog, pa je seveda sama hitrost regeneracije med vadbo – kadar pri dvigovanju uteži delamo serije, so mišice po eni seriji hitreje pripravljene na drugo.

YouTube video

Poleg tega, da vpliva na hitrost in vzdržljivost, nam kreatin pomaga tudi pri preoblikovanju telesa oziroma pri rasti mišic. Poskrbi tako za večje število mišičnih celičnih jeder kot tudi za povečanje mišic zato, ker se v njih nabere več vode, to pa ni dobro zgolj zaradi »razkazovanja moči«, kot tudi zaradi boljše hidracije telesa, torej lahko pride prav tudi pri vzdržljivostnih športih.
Kreatin pa ni uporaben zgolj za športnike, temveč se zaradi vpliva na mišice uporablja tudi pri zdravljenju mišičnih obolenj ter po nekaterih raziskavah priporoča tudi bolnikom z diabetesom.
Kljub temu, da ima kreatin veliko pozitivnih učinkov, pa ne velja po njem posegati, če se s športom ukvarjate predvsem zato, ker želite shujšati. Res je, da boste pridobili več mišične mase, vendar boste zaradi njega morda počasneje izgubljali maščobe, saj se bodo za energijo pri gibanju namesto teh nekoliko bolj porabljali ogljikovi hidrati. Če želite popolnoma preoblikovati svoje telo, je zato dobro, da se izgube telesnih maščob in povečanja mišične mase ne lotevate hkrati, temveč poskrbite za vsako fazo preoblikovanja posebej – najprej torej telovadite in spremenite prehrano, da bo maščob manj, nato pa pričnite z delom na »definiciji« oziroma na izgradnji mišic in mišičnem tonusu.

Iz iste kategorije: