Otrok si grize nohte

      Ni komentarjev na Otrok si grize nohte

 

Ameriški psiholog dr. Klein je prepričan, da je grizenje nohtov precej nepomembna razvada. Bolj ko se boste trudili, da bi otroka tega odvadili, bolj bo vztrajal. Najbolje je, da njegovega početja ne komentirate na glas in se ne jezite. Poskusite pa njegovo pozornost preusmeriti. Statistike pravijo, da večina otrok opusti razvado do vstopa v šolo, tisti bolj vztrajno pa si nohtov zagotovo ne bodo grizli več v puberteti. Tedaj je namreč videz tako pomemben, da se zavestno odločijo, da je dolgoletne razvade nepreklicno konec.

Prebadanje jezika poškoduje zobe

Danes priljubljeno okraševanje jezika ima korenine v pradavnini. Ko se odločate za piercing, pretehtajte, ali tveganje opravičujejo željo po novem modnem dodatku. Tamer Theodossy z londonske univerze pravi, da so okužbe, krvavitve in brazgotine pogostejše, kot mislijo mladi. Zobozdravniki pa poročajo, da okraski poškodujejo tudi zobno sklenino. Ker so kovinski, lahko povzročijo med amalgamskimi zobnimi plombami ali kronami manjše električne tokove. Zaradi tega se v ustih pojavlja občutek drobnega peska ali pekočina, ki je običajno najbolj izrazita na jeziku. Bilo je tudi že nekaj primerov, ko se je okrasek iz ust izmuznil in pripotoval v želodec – potreben je bil kirurški poseg, da bi se ognili hujšim zapletom.

Curry varuje kožo pred opeklinami

Kurkumin je rumene barve in ga najdemo v curryju. Znano je, da varuje pred razrastom tumorskih celic, saj menda zavira rast žil. Ta naravna protivnetna snov pa ima še eno koristno lastnost: kožo varuje pred žarki, s katero zdravniki obsevajo določen predel telesa zaradi malignega obolenja. Zelo verjetno z uživanje currya zmanjšamo možnost za nastanek rdečine, opekline in celo mehurjaste spremembe

Podobne teme: