Tehnologija admin  

Reševanje podatkov s SSD diskov

SSD diski so elektronski pomnilniški mediji za shranjevanje podatkov, pri katerih se namesto vrtečega diska uporablja za zapisovanje in branje podatkov tehnologija čipov. Ta tehnologija zagotavlja tudi hitrejši dostop do podatkov v primerjavi s klasičnim trdim diskom.reševanje-podatkov-z-trdega-diska

SSD diski so odpornejši na fizične poškodbe in ekstremna temperaturna nihanja, imuni pa na magnetna polja. Nobenega dvoma ni, da bodo s časoma nadomestili standardne trde diske, saj lahko že sedaj, kljub nekaterim svojim pomanjkljivostim, podaljšajo življenjsko dobo baterije prenosnega računalnika, zmanjšajo težo naprave, pripomorejo k zmanjšanju njene glasnosti in seveda izboljšajo hitrost dostopanja do shranjenih podatkov. S širjenem uporabe SSD diskov, pa se je treba, kljub temu, da so bili storjeni vsi koraki, ki bi izgubo podatkov preprečili, sprijazniti s tem, da bo gotovo prišel dan, ko se bomo morali s to težavo tudi sami soočiti, če smo uporabniki SSD diskov.
Na splošno lahko rečemo, da je reševanje podatkov s SSD diskov proces, pri katerem gre za obnavljanje ali restavriranje podatkov, ki so zapisani na poškodovanem, okvarjenem ali zaradi kakršnega koli drugega razloga nedostopnem SSD disku. Pri tem je pomemben podatek, da SSD diski podatke prepisujejo popolnoma drugače od klasičnih HDD trdih diskov, kar v specifičnih okoliščinah bistveno izboljšuje stopnjo uspešnosti reševanja podatkov s tega nosilca. Medtem ko je podatke z magnetnega zapisa (HDD) sicer mogoče programsko prebrati, dokler niso fizično prepisani, pa tudi po tem jih je mogoče s posebnimi tehnikami in specializiranimi strojnimi orodji pridobiti, je pri SSD diskih več generacij podatkov po logičnem brisanju zaradi LBA (Logical Block Addressing) in FTL (Flash Translation Layer) tehnologije mogoče obnoviti s pomočjo programske opreme za reševanje podatkov s SSD diskov. Seveda pa je uspeh odvisen od vrste napake, zaradi katere je prišlo do izgube podatkov.

Pri tem pa vam lahko priskoči na pomoč podjetje Kotar. Strokovnjaki v podjetju Kotar so namreč pravi digitalni guruji, ki do potankosti razumejo samo tehnologijo delovanja tega specifičnega nosilca podatkov. Za uporabnike pa je za začetek dovolj vedeti že to, da se podatki z nosilcev redko popolnoma in za vedno izbrišejo. Zato tudi v primeru okvare ali nenamernega brisanja podatkov ne gre takoj obupati.
https://www.youtube.com/watch?v=VcF6HIR0Ty8

Iz iste kategorije: