Dom in družina admin  

Vrtno orodje za urejeno okolico

Približuje se pomlad in v tem času mnogi izmed nas zopet odpremo vrata vrtnih lop. Iz njih izvlečemo vrtno orodje in se lotimo urejanja okolice naših domov. Če smo dober gospodar, potem smo svoje orodje pred zimo očistili in popravili ter ga nato skrbno pospravili bodisi v vrtno uto, ali pa v namenski prostor ob garaži ali hiši.

Za tiste, ki se jim tega ni ljubilo opraviti že pred padcem temperatur in prvimi padavinami, je navoljo nekaj uporabnih nasvetov, kako pripraviti svoje vrtno orodje za delo. Lesene grablje očistimo vse zemlje ter ostankov trave in listja. Zamenjamo polomljene zobe ter preverimo stanje lesenega ročaja. Lopate, motike, kopuljice in ostalo orodje s kovinskimi elementi dobro očistimo pod tekočo vodo. Kose in srpe poklepamo in nabrusimo. Po čiščenju ga osušimo, preverimo vse spoje in vijake. Po potrebi jih pritrdimo in zamenjamo, na koncu jih še zaščitimo proti rjavenju z antikorozijskim sprejem. Po potrebi lesene dele premažemo s svežo plastjo zaščitnega laka.

Ko je naše vrtno orodje očiščeno in pripravljeno se lahko lotimo dela. Najprej se lotimo dreves in grmičevja. Odstranimo vse posušene in polomljene veje ter odmrlo lubje. Vse odpadno rastlinje zložimo na kupe in jih kasneje zberemo v koše ter odnesemo na kompost. Zatem se lahko lotimo urejanja travnate zelenice. Ravninske dele pokosimo z motorno kosilnico, katero je pred začetkom sezone priporočljivo odpeljati na pooblaščeni servis na čiščenje motorja, brušenje rezila in menjavo olja.

Za košnjo po težje dostopnih predelih iz vrtnega orodja izberemo nitkarico, ali pa se dela lotimo z manjšimi škarjami. Če nimamo urejene površine za odlaganje organskih kuhinjskih in vrtnih odpadkov, je priporočljivo razmisliti o nakupu kompostnika. Tega lahko postavimo ob rob parcele. Kompost iz njega lahko koristno uporabimo kasneje za gnojenje zelenjavnega vrtička. Med nepogrešljivo vrtno orodje spada tudi cev za zalivanje vrta. Spomladi jo do konca razvijemo in spustimo skoznjo vodo, da preverimo tesnenje.

Iz iste kategorije: