Nasveti in posel admin  

Zakaj postati slikopleskar?

Slikopleskarstvo je poklic v gradbeništvu ki se ukvarja z zaključno pripravo zunanjih in notranjih površin. Delo slikopleskarja obsega odstranjevanje stare barve, priprava površin, izbiranje materialov, izbiranje in mešanje barv, brušenje sten, obdelovanje fasade, barvanje fasade, barvanje oken, barvanje vrat, barvanje napuščov itd.pleskanje sobe

Pleskarstvo se poučuje na gradbeni šoli, čeprav se večino znanja dobi šele v praksi.

Dober slikopleskar mora dobro poznati teorijo barv. Sicer so stranke tiste, ki na koncu odločajo o barvi svojih prostorov a je vseeno pomembno poznavanje barvne teorije zato, da slikopleskar lahko s svojim znanjem svetuje stranki pri izbiri barv ter konec koncev tudi materiala.

Slikopleskarstvo je v konstantnem porastu in predvidena je 20% rast povpraševanja do leta 2022, medtem ko je mladih, ki se odločijo postati slikopleskarji vedno manj. V sloveniji se v šolo za slikopleskarja letno odloči le okoli 40 študentov od katerih pa se po treh letih večina preusmeri v druge smeri, tako da letno zaključi študij slikopleskarstva le okoli 10 študentov. Industriji to povzroča tako velike probleme, da je zaradi tega problema vedno večji porast prihajajočih delavcev z južnih držav.

Povprečni delovnik je na tem področju zelo razgiban. Odvisno od področja, ki ga podjetje ponuja je odvisno tudi delo. Če podjetje ponuja vsa možna dela na področju slikopleskarstva potem delo zelo varira. Ponavadi so začetniki zadolženi za brušenje sten, priprave prostorov, popravke pred zaključnim slojem kot je naprimer kitanje lukenj, kitanje razpok in kitanje razmakov med izolacijskimi ploščami. Če se pripravnik izkaže pa hitro dobi tudi odgovornejše naloge, kot je barvanje zaključnega sloja in podobno.

Največji problem, zakaj se v Sloveniji tako malo ljudi odloči za to delo je seveda, kot v večini drugih sektorjev v tej državi plača. Plače slikopleskarjev pri nas so v povprečju v bližini 1000€ bruto. Glede na porast trga je sicer v prihodnosti na tem področju možno pričakovati spremembe na boljše. Ogromne možnosti za mlade slikopleskarje pa v večini primerov omogočajo predvsem bližnje države kot so Švica, Nemčija in Avstrija, kjer je povprečna NETO plača slikopleskarja cca 2000€.

YouTube video

Ali veste, da so skladiščni regali primerni za domačo in profesionalno rabo. Več v našem najnovejšem članku.

Iz iste kategorije: