Avtomoto admin  

Motoristične čelade

Na vsakem koraku slišimo, da je čelado nujno nositi ob vsakokratni vožnji z motorjem. V bistvu pri tem niti ni toliko pomembno, da je kaznivo voziti brez čelade. Najpomembneje je to, da vas obvaruje morebitnih smrtnih poškodb. Kazni so bile uvedene prav zato, ker so izkušnje pokazale, da je varnost motorista v prometu mnogo boljša, če nosi čelado. Nošnja čelade iz perspektive javnega zdravja zmanjša smrtne izide nesreč, manj je tudi poškodb glave, ki kasneje vodijo v smrt. Prav tako pa se je s splošnim nošenjem čelad zmanjšalo število lažjih poškodb glave.čelada-za-motor

Kakšna naj bo čelada

Proizvajalci čelad so številni. Vendar morate za izbiro prave čelade upoštevati nekaj preprostih dejstev. Čelada mora biti seveda ustrezno homologirana. V odvisnosti od hitrosti vašega motorja lahko izberete čelado za mestno vožnjo ali čelado za hitrejšo vožnjo. Razlikujeta se po aerodinamičnosti, saj je čelada za mestno vožnjo lahko tudi odprtega tipa. S tem ni primerna za večje hitrosti, pri katerih je nujno, da je čelada zaprta in čimbolj aerodinamična. To vpliva na zmanjšanje sil na glavo in vrat, kar vodi v manjši napor pri vožnji.

Kje kupiti čelado

YouTube video

Za nakup se odločite po premisleku. Čelado je najbolje pred nakupom pomeriti, vendar jo je včasih po nižji ceni možno dobiti preko spleta. S tem, da čelada ne ustreza glavi, tvegate veliko nevarnosti. Zato se pred nakupom preko spleta prepričajte, da je možno vračilo izdelka, če vam slučajno velikost ne bi ustrezala. Prav tako je morda dobra ideja, da poskusite čelado v trgovini in nato naročite že znano velikost preko spleta. Prodajalci najbrž ne bodo zadovoljni s tem načinom, vendar lahko s tem prihranite pri nakupu. Čeravno je dobro kdaj pa kdaj prihraniti, pa jepotrebno predvsem gledati na kvaliteto same čelade in ne toliko na ceno.
Spletne trgovine ponujajo res veliko izbiro raznovrstnih čelad. Če vam je nošnja čelade vse prej kot prijetna, se odločite za nakup kakšnega posebnega motiva. Takšno posebno čelado boste lažje dali na svojo glavo.

Iz iste kategorije: