Nasveti in posel admin  

SSKJ je koristen priročnik

Kratica SSKJ pomeni Slovar slovenskega knjižnega jezika. Gre za enojezični temeljni razlagalni slovar našega jezika. Predstavlja trdno koherentno celoto, tako s slovarskega kot jezikovnega vidika. Tovrstni slovar je zgledna podlaga za vse ostale slovarje sodobnega slovenskega jezika, ker ima domišljeno zgradbo in zelo bogat del osnovnega slovenskega besedja. Prav tako je SSKJ zelo dragocen priročnik za vse, ki jim je slovenščina blizu.

Kdo so uporabniki slovarja?

SSKJ je namenjen široki množici ljudi. Uporabljajo ga slovenisti, učitelji, profesorji, prevajalci, novinarji, lektorji ter številni pisci besedil. V tem primeru je SSKJ namenjen poklicni rabi.
Pri svojem delu oziroma učenju ga uporabljajo tudi šolarji, dijaki in študentje. Priročnik lahko namreč predstavlja veliko pomoč pri šolskem in študijskem delu.

YouTube video

Po tovrstnem slovarju zelo pogosto posežemo tudi ob prebiranju časopisov, revij, knjig, gledanju televizije ter spremljanju drugih medijev. Pri tem preverjamo pomene besed, ki jih morda ne poznamo dobro.

SSKJ nam zelo prav pride še ob prebiranju starejših besedil z besedami, ki se danes le redko še uporabljajo. Koristen je prav tako tedaj, kadar ne vemo, kako pravilno naglasiti ali izgovoriti besedo in ko želimo preveriti rabo besed.

Priljubljeni slovar lahko v roke vzamemo pri igranju besednih družinskih iger, kot so na primer vislice, scrabble ter podobno.

Priročnik v elektronski obliki

Slovar slovenskega knjižnega jezika se na našo srečo nahaja tudi v elektronski obliki. Tako pri svojem delu ali igri ne potrebujemo težkih knjig, temveč le primerno napravo ter dostop do interneta. Na njem lahko izvemo vse tisto, kar piše v njegovi fizični obliki.

 

Do e-različice tovrstnega slovarja dostopamo lahko takrat, ko kupimo slovar v fizični obliki. Prodajalec nam obenem da primerno kodo. Ta omogoča hkraten dostop na kar treh različnih napravah. SSKJ lahko posledično porablja več članov družine.

SSKJ kot lepo in uporabno darilo

Sicer pa je lahko Slovar slovenskega knjižnega jezika izjemno lepo darilo, ki ga ljudem podarimo ob pomembnih življenjskih prelomnicah. Tako lahko nekoga s slovarjem obdarimo ob njegovi polnoletnosti, ko opravi maturo ali ko zaključi študij. Ta priročnik mu bo zagotovo koristil tudi na njegovi nadaljnji življenjski poti. Tako darilo bo vsekakor postavil na primerno in vidno mesto.

Iz iste kategorije: