Tehnologija admin  

Preverimo domeno pred nakupom

Nakup nove domene je izredno pomembna odločitev za naš posel. Ime domene služi kot naslov naše spletne strani, kamor bodo stranke prihajale, da bi z nami poslovale. Obenem je tudi pomembno za SEO optimizacijo, saj bodo produkti in storitve, ki jih nudimo bili prikazani na spletnih brskalnikih v povezavi z našo domeno. V tem članku si bomo pogledali, kako preverimo domeno pred nakupom in kaj so najbolj pomembni kazalniki, če je naše izbrano ime dobro ali ne.

Kdo nam lahko preveri domeno?

Ko se odločamo za novo domeno, se moramo podati na splet. Tam najdemo mnoge ponudnike strežnikov in domen, kjer lahko preverimo naše izbrano ime. Lahko, da je že zasedeno, lahko pa, da je ime prosto za nakup. Možno je tudi, da so druga podjetja, ki so na slabem glasu, že uporabljala naše ime, kar nam lahko škodi v prihodnosti. V tem primeru priporočamo, da preverimo domeno in njeno zgodovino na raznih internetnih portalih in arhivih. Tako bomo hitro videli, če je izbrana domena na slabi strani spletnih iskalnikov in kaj so bile njene kršitve.

Pravila pri izbiri imena

Če smo si že zamislili ime, ki ga bomo uporabili, moramo upoštevati nekaj sledečih pravil. To pomeni, da obstajajo omejitve na znake in črke, ki jih lahko uporabimo. Ta pravila so:

  • Imena ne smejo vsebovati presledkov
  • Lahko uporabljamo vezaje in podčrtaje
  • Velikost črk ne igra vloge, saj če si izberemo domeno z naključnim imenom, kot je »MojaTopDomena.si« je enako kot »mojatopdomena.si«.
  • Najdaljše ime lahko vsebuje do 63 znakov

Priporočamo, da ohranimo imena bolj kratka, saj si ljudje težko zapomnijo daljša imena. Najbolj uspešne domene uporabljajo nekje od 4 do 20 znakov. Pomembno je tudi, da je v sklopu našega orodja, ki preveri domeno tudi sama izgovorjava. To pomeni, da poskušamo ime izgovoriti, da se prepričamo, če se dobro izgovarja in tudi sliši.

YouTube video

Spletna mesta za nakup domene

Spletnih mest za nakup domene je malo morje. Lahko se podamo na tuje spletne strani ali pa lokalne. Priporočamo, da si izberemo ponudnika gostovanje, ki nam obenem tudi preveri domeno. Vse te informacije imamo na spletni strani domovanje.com, kjer lahko zakupimo prostor na strežniku, obenem pa tudi registriramo domeno.

Iz iste kategorije: