Tehnologija admin  

Izbira domene in domenske končnice

domenska-končnica

Ko pade odločitev za novo spletno stran, se najprej pojavi vprašanje, na katero domeno postaviti spletno stran. Domena je spletni naslov, na katerem je do spletišča možno dostopati, hkrati nakazuje na tematiko strani, marsikdo pa si na podlagi domene ustvari tudi prvi vtis o spletni strani. Zato je vsekakor pomembno, predvsem s poslovnega vidika, da izberemo ustrezno domeno.
Kako jo izbrati, si preberite v nadaljevanju, še prej pa si poglejmo, iz katerih delov je domena sestavljena.
Domeno sestavljata njeno ime ter domenska končnica, oba dela pa ločuje pika. Glede na domensko končnico ločimo generične in nacionalne domene. Med generične spadajo .com, .net, org., .info in tudi številne novejše, za katere včasih uporabljamo izraz premium domene – npr. končnice .coffee, .bar, .club in podobne. Nacionalne pa so vse dvočrkovne vrhnje domene, po katerih že takoj lahko spoznamo, občinstvu katere države je namenjena spletna stran. Med nacionalne domene spadajo .si, .de, .it, .fr, .at, .hr, .us in številne druge.
Kako torej izbrati domeno? Namenimo najprej nekaj besed izbiri domenske končnice, saj imamo glede te odločitve precej manj komplikacij. Za spletni projekt v slovenščini je največkrat optimalna izbira vrhnje domene .si, prav tako so povsem ustrezne tudi .com, .net in .eu. Če ciljate na določeno državo, je torej najbolje registrirati dotično nacionalno domeno (npr. .de za Nemčijo, .it za Italijo, .at za Avstrijo, hr. za Hrvaško …), v kolikor pa se želite lotiti globalnega projekta, daleč najboljšo izbiro predstavlja končnica .com. In če je ta zasedena, je tudi domenska končnica .net povsem ustrezna.
Pri izbiri imena domene pa je tako, da je v nekaterih primerih izbira povsem nedvoumna in enostavna, v drugih pa lahko precej težavna. Če imate ustanovljeno podjetje ali registrirano blagovno znamko, se vam zagotovo izplača registrirati istoimensko domeno. S tem boste gradili na imenu in prepoznavnosti. V kolikor pa želite z domeno spletnemu občinstvu namigniti, s čim se ukvarjate oz. o čem bo tekla beseda na spletni strani, pa se stvari znajo zakomplicirati, saj je ogromno generičnih oz. splošnih imen že zdavnaj registriranih. Na zanimive enobesedne angleške izraze v kombinaciji z domensko končnico .com lahko kar pozabite. Tudi v povezavi z .net bodo verjetno že vse zasedene, seveda pa ne more škodovati, če stanje v WHOIS vmesniku preverite tudi sami. Morda pa se vam nasmehne sreča in najdete odlično prosto domeno, ravno pravšnjo za vaš novi spletni projekt.
https://www.youtube.com/watch?v=HxvrgbvBh4g

Če vas zanima izdelava spletne strani, si preberite članek.

Iz iste kategorije: