Tehnologija admin  

Registracija .si domene

Kljub temu, da je svetovni splet že ob svojem nastanku veljal za tehnologijo, ki naj bi imela neverjetne potenciale, si gotovo ni nihče predstavljal, da se bo razcvetel tako hitro in tako intenzivno, da se bodo spletne strani množile na milijarde, da bo naslovov strani toliko …

domena

Če želite danes svojo spletno stran, se boste namreč kar nekoliko namučili z registracijo njenega naslova, še posebej, če se odločite za uporabo .si domene. Kljub temu, da je Slovar slovenskega knjižnega jezika precej debel in je v njemu zapisanih neverjetno število gesel oziroma besed, je večina tistih, ki so nekoliko bolj vsakdanje, namreč v obliki .si domene že zdavnaj uporabljenih.

Zakaj prav .si domene?

Če ste se odločili za svojo spletno stran, ki bo v slovenskem jeziku, bo predstavljala slovensko podjetje oziroma bo namenjena slovenskemu spletnemu uporabniku, potem običajno ne gre brez .si domene, ki označuje, kateremu geografskemu področju je stran namenjena in kakšen jezik najverjetneje uporablja. Brskalniki takšno stran prepoznavajo kot slovensko (tako zaradi .si domene kot jezika) in jo kot takšno tudi uvrščajo med zadetke iskanj.
In kaj takrat, kadar .si domene ne morete uporabiti, ker ta ni na voljo oziroma jo je že registriral nekdo drug? Takrat je potrebno razmisliti o alternativah. Večina ljudi se odloči, da bo nekoliko prilagodila glavni del samega poimenovanja oziroma naslova in se tako potrudila, da se vseeno dokoplje do .si domene, drugi pa izberejo končnice, ki ne označujejo Slovenije, torej so ali mednarodne ali se navezujejo na naravo strani. Poleg končnice .com ali končnice .eu, torej posežejo še po domenskih končnicah .info, .org., .net, .tv in podobno.

Slabosti .si domene

Omenili smo že prednosti .si domene, torej lokalno in jezikovno pripadnost, vendar pa ima ta lahko tudi slabosti. Dokler delujemo zgolj na področju Slovenije, smo z registracijo .si domene lahko zadovoljni, a ko enkrat zaidemo na mednarodno področje, je potrebno poskrbeti še za domene s končnicami drugih držav ali domeno .com. In tu lahko naletimo na enako težavo kot pri prvotnem izboru – morda je domena z mednarodno ali tujo končnico že zasedena.
Rešitev? Ko se odločite za registracijo .si domene, je vedno priporočljivo, da hkrati zakupite še vsak .com domeno z isto osnovo. Nenazadnje tako zaščitite svojo znamko pred konkurenco, tudi takšno, za katero doslej še niste slišali.

Iz iste kategorije: