google oglaševanje za podjetje
Nasveti in posel Matej  

Google oglaševanje in njegova zgodovina

Svetovni splet je v zadnjih letih postal odličen poligon za izmenjavo mnenj, iskanje informacij in tudi prodajo ter nakupovanje različnih izdelkov in storitev. Ker pa je konkurenca na trgu vedno večja, morajo številna podjetja za svojo večjo prepoznavnost poskrbeti tudi za učinkovito oglaševanje.

Glede na to, da se vsako sekundo v Googlu izvede okoli 70 000 iskanj, je več kot očitno, da je oglaševanje na Googlu izjemno učinkovito. Izkazalo se je, da je Google oglaševanje do danes postalo pomembno orodje za vsa podjetja, ki si želijo doseči svoje ciljne skupine na spletu in doseči višje konverzije. Ali vas zanima, kako se je vse začelo?

Zgodovina spletnih iskalnikov

Brskanje po internetu nam zelo olajšajo spletni iskalniki in imeniki. Ko želimo poiskati določeno spletno stran ali informacijo, običajno v spletni iskalnik vnesemo ključno besedo, pod katero pričakujemo, da se spletna stran nahaja v bazi internetnih strani. Spletni iskalnik nam na podlagi ključnih besed poda rezultate iskanja, v katerih se nahajajo vse spletne strani, ki ustrezajo našim ključnim besedam.

različne oblike Google oglaševanja
Največji korak naprej je Google naredil leta 2000, ko je kot ponudnik iskanja na iskalniku Yahoo! nadomestil iskalnik Inktomi. Začetna ponudba, ki je vključevala le iskanje v enem jeziku, se je razširila tudi na različne oblike Google oglaševanja.

Prvi poizkusi ustvarjanja iskalnikov so bili že na začetku devetdesetih let 20. stoletja, v sredini devetdesetih let pa je sledil njihov hiter vzpon, pri čemere je prevladoval predvsem Yahoo!. Vendar pa, ko so iskalniki dosegli stopnjo zadovoljivih rezultatov iskanj, so se investicije v tehnologijo iskanja tako rekoč ustavile. Šele leta 1998 je Bill Gross začel zagovarjati tezo, da bi veliko bolj relevantne rezultate iskanj dobili, če bi podjetja morala plačati za to, da se pojavijo visoko na seznamu rezultatov iskanja.

Nastanek spletnega iskalnika Google

Začetki spletnega iskalnika Google segajo v leto 1996, ko sta podiplomska študenta na univerzi Stanford razvila iskalnik BackRub, ki je na podlagi povezav določal pomembnost spletnih strani. Dve leti kasneje sta s svojo zamislijo vstopila v podjetniške vode in ustanovila podjetje, ki ga danes poznamo kot Google.

Največji korak naprej je Google naredil leta 2000, ko je kot ponudnik dodatnih rezultatov iskanja na iskalniku Yahoo! Nadomestil iskalnik Inktomi. Kasneje pa postal tudi primarni iskalnik podatkov na iskalniku Yahoo!, AOL, Netscape, Freeserve in BBCi v Angliji. To mu je hitro prineslo sloves najzanesljivejšega in natančnega iskalnega orodja.

Zgodovina oglaševanja na Googlu

Google je leta 2004 prekinil sodelovanje z Yahoo!-jem in vse od tedaj se skokovito širi. Začetna ponudba, ki je vključevala le iskanje v enem jeziku, se je razširila na več deset izdelkov in storitev, med katerimi so tudi različne oblike oglaševanja in spletnih programov. 

YouTube video
Razlaga kaj je Google oglaševanje za začetnike

Vendar pa je potrebno na tem mestu poudariti, da je Google podjetje, ki svojega vplivnega iskalnega orodja ne ponuja zgolj za zabavo. Za razliko od drugih iskalnikov, se je že v samem začetku lotil zadeve nekoliko drugače in svojo domačo stran posvetil orodjem in ne zapravljivim oglaševalcem. Na ta način si lahko oglaševalci ustvarjajo svoje oglase, jih spremljajo in jih tudi upravljajo.

Iz iste kategorije: