Nasveti in posel admin  

Ime domene je lahko povsem poljubno

Splet je svet domen, poddomen, parkirnih domen in še česa. Vse, kar se na internetu objavlja, v resnici pripada določeni domeni. Če torej na spletu želite objavljati, potrebujete domeno. To vam navadno ponudnik ponudi ob nakupu spletnega gostovanja. Sestavljena je iz dveh delov – iz imena ter končnice. Med njima je postavljena pika. Ime se lahko izbere povsem poljubno. Najpogosteje pa se za ime domene uporablja kar ime podjetja, storitve, ustanove, hobija.

Pri izbiri imena morate izbrati tudi končnico. Na voljo so takšne, ki pripadajo posameznim državam, pa tudi splošne. Med slednjimi so najpogosteje . net, .com ter .org. Vedno bolj so priljubljene tudi tematske, na primer .life, .blog, . club. Pred odločitvijo imena ter končnice, pa je treba preveriti, ali je domena še prosta. In kako se preveri domeno? Povsem preprosto to lahko preverite kar na spletu.

Poljubna registracija domene
Vedno bolj so priljubljene tudi tematske domene.

Registracija spletne domene

Registracija domene je torej nujno opravilo, če želite imeti svoje spletno mesto oziroma stran. Prav vsaka spletna stran namreč potrebuje naslov, s pomočjo katerega vas obiskovalci lahko najdejo na spletu. naslov se imenuje URL ali domena.

Pred registracijo domene se morate torej najprej odločiti, kakšno boste izbrali. Možnosti so v resnici skorajda povsem neomejene. Najpomembneje pa je, da je domena še prosta. To pomeni, da iste pred vami še nihče ni zakupil. To lahko preverite tako, da izbrano domeno vtipkate kar v URL vrstico brskalnika. Še bolje pa je, da se preveri domeno kar na spletni strani ponudnika domen.

YouTube video
Pred registracijo domene se morate torej najprej odločiti, kakšno ime bi želeli.

Iz iste kategorije: