Nasveti in posel Matej  

Katera hrana je boljša za vašega psa, suha ali mokra?

Danes je izbira pasje hrane večja kot kdaj koli prej. Medtem ko naj bi raznolikost izdelkov ponudila nekaj za vsak pasji okus, pa je lastnik psa pogosto razdvojen z izbiro, katera pasja hrana je boljša in najbolj ustrezna za njegovega psa. Je suha hrana boljša od mokre ali obratno?

Najprej naj poudarimo, da ni odločilna vrsta pasje hrane, temveč njena vsebina. To pomeni, da lahko tako mokra kot suha hrana vašemu psu zagotovita vsa pomembna hranila, vitamine in minerale, če so sestavine kakovostne in sestava pravilna. Obe vrsti pasje hrane imata svoje prednosti in slabosti, zato na koncu ne gre za vprašanje, katera je boljša, temveč za osebne možnosti in zahteve vašega psa.

Kakšne so razlike med mokro in suho pasjo hrano?

Osnovna razlika med mokro in suho hrano je predvsem različna vsebnost vode. Medtem ko suha hrana vsebuje od 3 do 12 % vlage, je vsebnost vlage v mokri pasji hrani od 60 do 84 %. Ta občutna razlika vpliva tudi na rok trajanja hrane, saj lahko suho hrano hranimo bistveno dlje kot mokro, ki v primerjavi z njo prej propade.

Prav tako obstajajo znatna nihanja med mokro in suho hrano glede vsebnosti kalorij. Pri suhi pasji hrani psi zaužijejo veliko kalorij v majhnih količinah. Nasprotno pa morajo psi pojesti dvakrat ali trikrat več mokre pasje hrane, da dosežejo enako kalorično vrednost. Vprašanje, katera hrana je boljša za pasje zobe, je prav tako sporno. Nekateri strokovnjaki trdijo, da trda konsistenca suhe hrane čisti zobe, medtem ko druga polovica trdi, da suha pasja hrana ostane preveč trdno prilepljena na zobe, kar lahko psu povzroči težave z zobmi.

Ali je možna kombinacija mokre in suhe hrane?

Ker imata tako mokra kot suha pasja hrana različne prednosti, je pogosto najbolje, če psa hranimo kar s kombinacijo obeh. Načeloma se je ob kombiniranju obeh vrst pasje hrane bolje držati pravila, da obeh vrst hrane ne smete mešati in ju morate zato vedno postreči ob različnih časih. Zaradi visoke energijske vrednosti mokre pasje hrane morate tudi paziti, da kljub menjavi mokre in suhe hrane ne presežete dnevnega vnosa.

Psom, ki so nagnjeni k prebavnim težavam, naj njihovi lastniki v idealnem primeru izberejo le eno vrsto hrane, saj lahko prehajanje med mokro in suho pasjo hrano pri občutljivih želodcih povzroči drisko ali zaprtje. Na splošno kombiniranje obeh vrst pasje hrane ne prinaša nobenih dodatnih prednosti za zdravje psa, saj mu obe vrsti hrane omogočata uživanje vseh življenjsko pomembnih snovi. Če ste torej ugotovili, da je vašemu psu všeč okus ene določene hrane in jo dobro prenaša, ostanite pri tej kombinaciji.

Več o mokri hrani si lahko preberete tudi tukaj https://www.pasjahrana.net/collections/mokra-hrana-za-pse

Pomembna je vsebina pasje hrane in ne oblika

Seznam sestavin na embalaži je pri izbiri prave hrane za vašega psa pomembnejši od njene oblike. Navsezadnje ima prehrana pomembno vlogo pri zdravju psov. Vaš pes potrebuje visokokakovostno hrano, ki zagotavlja vse, kar potrebuje za izpolnjevanje svojih zahtev in zagotavljanje zdravega razvoja. 

Vsak pes je drugačen, zato vsak pes potrebuje drugačno hrano. Pri iskanju najboljše hrane je vsekakor treba upoštevati posamezne dejavnike, kot so starost, teža, stopnja aktivnosti in zdravstveno stanje. Načeloma je za zdrave odrasle pse priporočljiva hrana, sestavljena iz približno 70 % vrhunskega mesa in približno 30 % zelenjave ter kakovostnih maščob in olj. Preveč žitaric, konzervansov, umetnih ojačevalcev okusa ali celo sladil, kot je sladkor, v pasji prehrani ni prostora. Zato je najbolje, da si pred izbiro hrane najprej ogledate etiketo.

Iz iste kategorije: