Nasveti in posel Matej  

Kako se najbolje naučiti špansko

Španščina je romanski jezik (indoevropska družina), ki ga kot prvi jezik govori približno 360 milijonov ljudi po vsem svetu. V začetku 21. stoletja je bilo največ govorcev v Mehiki (več kot 85 milijonov), sledijo Kolumbija (več kot 40 milijonov), Argentina (več kot 35 milijonov), ZDA (več kot 31 milijonov) in Španija (več kot 30 milijonov).

Učenje španščine in jezikovni tečaji španščine

Kako dolgo že imate na svojem seznamu želja učenje španščine? Za začetek učenja jezika je sicer res najbolje začeti že malih nog, saj se jezike takrat najhitreje naučimo. Če vas španščina zamika v mladostnih ali zrelih letih, le pogumno – za učenje španščine nikdar ni prepozno, dandanes je na voljo že raznolika ponudba jezikovnih tečajev španščine, ki ponujajo najrazličnejše vsebine.

Začetni jezikovni tečaji španščine so ne glede na starost primerni za vse, ki se s španščino srečujete prvič. Začetni tečaj je namenjen razvijanju spretnosti poslušanja, govorjenja, pisanja in branja v španščini ter razvijanju kulturnih kompetenc v špansko govorečem okolju. Tečaj je namenjen posameznikom brez predhodnega znanja španščine ter tudi tistim, ki imajo dve leti ali manj srednješolskega znanja španščine, saj z njim osvežijo in utrdijo svoje dosedanje znanje na začetni stopnji. 

Nadaljevalni jezikovni tečaji španščine so namenjeni posameznikom, ki so s španščino že bili v aktivnem stiku bodisi v srednji šoli ali v špansko govorečem okolju. Namen nadaljevalnega tečaja španščine je izboljšati in nadalje razvijati spretnosti poslušanja, govorjenja, pisanja in branja v španščini ter kulturno kompetenco v hispanskem svetu. Za udeležbo na nadaljevalnem tečaju je priporočljiv pogoj 2 do 3 leta srednješolskega učenja španščine.

Najboljši način učenja španščine

Že v enem letu, ko se osredotočite na učenje španščine, boste z upoštevanjem nekaj preprostih načel dosegli več, kot si lahko predstavljali. Poleg aktivnega učenja španščine na jezikovnih tečajih poskusite tudi sami ostati v stiku z jezikom. Podcasti so odličen način, kako lahko to storite, saj jih lahko poslušate, kadar opravljate nezanimive ali rutinske dejavnosti, kot sta sprehajanje psa ali zlaganje in likanje perila. Načeloma so vse aktivnosti, ki od vas ne zahtevajo globlje možganske pozornosti, odličen čas za poslušanje poučne ali zanimive epizode podkasta. Brezplačne epizode lahko preprosto prenesete ali jih predvajate na spletu. 

Ljubitelji knjig za učenje španščine in bogatenje španskega besedišča posezite po španski literaturi. Če berete z bralnikom ali na računalniku, lahko označite besede v španščini in si zapišete definicijo ali prevod besed, ki jih ne razumete. Opredelitev na bralnikih je v španščini, kar je še dodatna motivacija za branje in učenje španščine.

Iz iste kategorije: