Zdravje admin  

Lepotna kirurgija je stvar posameznikove prostovoljne odločitve

Razlogov, zakaj je lepotna kirurgija v zadnjih letih tako zelo priljubljena, so seveda številni in med seboj različni.  Vsekakor pa se povezujejo z dvigovanjem samozavesti, družbenim statusom, ne nazadnje tudi s kariero. K samemu vzponu estetske kirurgije je vsekakor močno pripomogel tudi napredek v kirurških postopkih ter tehnologiji. Instrumenti so postali precej bolj precizni in tehnološko naprednejši.

Razlogov, zakaj je lepotna kirurgija v zadnjih letih tako zelo priljubljena, so seveda številni in med seboj različni. 

Nove tehnologije v kozmetiki pa se povezujejo s temami, kot so inovacije, napredek v znanosti, medicinsko znanje, dostopnost ter zdravje. Lepotne operacije pa so neredko označene kot lepotne prakse, kjer za skorajda nič truda posameznik oziroma posameznica dobi neverjeten učinek oziroma rezultat.

Je estetska kirurgija poseg v identiteto

Po besedah nekaterih strokovnjakov naj bi bila lepotna kirurgija celo poseg v identiteto posameznika. Poglavitni razlog za kozmetično operacijo je večinoma povezan z izboljšanjem samozavesti ter z eliminacijo negativne slike o sebi. Pri tem pa je pomembna motivacija, da se lahko podvrže kozmetičnemu posegu, in to brez medicinske nujnosti.

K naraščanju in poznavanju zavedanja o estetski kirurgiji in lepotnih operacijah prispeva vse več dejavnikov. Mediji lepotno kirurgijo predstavljajo kot sprejemljivo, dostopno in neproblematično dejavnost.

Na začetku je bila povezana s slavnimi in bogatimi

Lepotna kirurgija je dokaj hitro postala masovni fenomen. Mediji so pri tem igrali ključno vlogo, da je lahko postala sprejemljiva za večjo populacijo. Na začetku je bila zlasti povezana s slavnimi in bogatimi, na primer z zvezdniki, pevci, igralci.

Modeli, poročevalci novic in ne nazadnje igralke so sprejeli plastične operacije kot del svoje službe. Kozmetična kirurgija je vse bolj razširjena, ljubljena, dostopna ter normalizirana. Ravno zaradi medijske vseprisotnosti pa vpliva na vse nas, in to ne glede na to, ali smo si jo izbrali ali pa ne.

YouTube video

Kirurgija za boljše življenje

Mediji nam kozmetično kirurgijo prikazujejo kot eno od možnosti, ki ni dosegljiva samo vsem, temveč ponuja tudi precej boljše življenje. Nekdo torej lahko sodeluje v nečem, kar je bilo  nekdaj rezervirano samo za izbrane osebe.

Posledično ni nič čudnega, da je lepotna kirurgija vse pogosteje izbira mnogih. V večini primerov tema prispevka o lepotni operaciji v medijih sporoča, da takšna storitev lahko izboljša in polepša življenje posameznika.

Preberite si še naslednji članek: Z zobnim aparatom do popolnega nasmeha

Invisalign nevidni zobni aparat predstavlja inovacijo v ortodontiji. Neustrezen položaj zob popravljamo  z uporabo zaporedja prozornih plastičnih folij oziroma opornic (alignerjev). 

Iz iste kategorije: