Konopljino olje
Zdravje admin  

Konopljino olje je legalno in zdravo!

Kadar omenimo konopljino olje, se marsikdo najprej ustraši. A brez potrebe. Konopljino olje, ki je popolnoma legalno in ga sama kupujem v trgovini Malinca, kjer poleg tega ponujajo tudi arganovo olje, kokosovo olje in druge zanimive vrste olj, ni enako kot hašiševo olje.
Pravzaprav je treba v prvi vrsti poskrbeti za razločevanje že med samimi vrstami konoplje – industrijska konoplja je namenjena pridelavi vlaken, ki se nato spremenijo v vrvi ali tkanino za oblačila, indijska konoplja pa je tista, ki ni na pravi strani zakona, saj vsebuje močne kanaboide.
Konopljino olje je eden izmed tistih prehranskih produktov, po katerih povpraševanje zadnja leta precej raste.

Pravzaprav bi lahko rekli, da je konoplja na splošno izredno priljubljena, saj v kuhinji ne uporabljamo zgolj olja. Ravno tako se iz semen konoplje dela moka, ki se dodaja navadni moki za pripravo kruha. Celo v nekaterih picerijah vas bodo povprašali, ali želite krušno osnovo pice iz navadne ali konopljine moke.

Poleg tega vsaka trgovina s konopljinimi izdelki ponuja tudi testenine, ki jim je dodana konopljina moka – a priznati je treba, da te marsikomu ne teknejo, še zlasti zato, ker so lahko koščki konopljinih semen včasih tudi premalo mleti in so v testeninah precej trdi.
Olje oziroma oziroma CBD kapljice, ki ga pridobivajo iz konoplje, velja za zelo zdravo in je koristno pri najrazličnejših boleznih oziroma bolezenskih simptomih. Z njim si pomagajo ženske pri menstrualnih bolečinah, ljudje s pogostimi glavoboli, koristno je za preprečevanje bolezni srca in ožilja, pomaga pri boleznih, ki prizadenejo živčevje. Prav zato je konopljino olje vse pogosteje priporočeno tudi s strani zdravnikov, nutricionisti oziroma prehranski strokovnjaki pa se strinjajo, da velja za eno najboljših brst olja.

Ko sem se sama odločila, da bomo tudi pri nas poskusili konopljino olje, nisem bila popolnoma prepričana, kaj naj pričakujem. Predvsem sem imela pomisleke glede njegovega okusa, saj mi močni okusi olj (kot na primer sezamovo olje) niso preveč pri srcu – nimam rada, da okus olja prekrije druge okuse. In imela sem prav – na okus se je treba nekoliko privaditi.

YouTube video

Kljub temu, da smo se privadili, pa konopljino olje ne uporabljam za vse namene in vsak dan. Zakaj? Ker ima Malinca toliko različnih zdravih olj, da se je kar težko odločiti, katero je boljše. Tako uporabljam tudi arganovo olje (tako za pripravo jedi kot za nego kože) in kokosovo olje, prav tako pa pri nas ne gre brez bučnega olja, ki je vsaj pri pripravi zelene solate (in začinjanju sladoleda) še vedno številka ena. Tega seveda ne kupujem v trgovini – ponj se raje odpravim naravnost v Prekmurje, kjer dobim tistega pravega, domačega, ki je tako gost, da skorajda ne teče.

Iz iste kategorije: