Zdravje Matej  

Tudi solatno olje je lahko izredno okusno

Uživanje solat povezujemo z zdravim življenjskim slogom, po navadi pa ima zdrava prehrana tudi nekoliko negativen prizvok – na tej strani najdemo zdrava in hranilna živila, a raje bi se posladkali s kakšnimi manj zdravimi prigrizki. Tako se pogosto zdi, da se z zdravo hrano mučimo, komaj čakamo na kakšno posebno priložnost, da si lahko privoščimo tudi kakšno slastno pregreho. Če je tako, potem delamo nekaj močno narobe! Tudi zdrava hrana je namreč lahko mamljiva in okusna, pri solatah za tak učinek uporabimo dobro solatno olje. To lahko naredi zelo veliko razliko, sploh za tiste, ki niso veliki ljubitelji solat.

Pri pripravi obrokov imamo veliko dela že s tem, da poskrbimo za vse osnove, o končni izkušnji pa močno odločajo tudi detajli. Zato je treba skrbno izbrati vsako sestavino in vsak korak pri postopku opraviti zelo pozorno. Ker solate veljajo za povsem enostaven in hiter obrok, jim včasih ne posvečamo dovolj pozornosti, posledično z njimi nismo zelo zadovoljni. Če pa izberemo prave sestavine in kvalitetno solatno olje, bomo bistveno bolj navdušeni nad končnim rezultatom. Tudi solata je lahko gurmanski obrok, a le s pravim pristopom in kvalitetnimi sestavinami.

Solatno olje naredi pri pripravi solate največjo razliko

Seveda bomo pri pripravi solate zelo pozorni na izbiro raznovrstne zelenjave in drugih sestavin, a to ni nujno glavna značilnost solate, sploh če govorimo o okusu. Namesto, da bi se močno obremenjevali s tem, kakšno zelenjavo dodamo v solato, se je pogosto bolj pametno vprašati, kakšen preliv imamo na voljo.

YouTube video

Kvalitetna zelenjava ima seveda nepogrešljivo vlogo in močno odloča o okusu. A okus razne zelenjave že dobro poznamo in le redko se lahko kosa z mamljivimi okusi, ki jih ponujajo druge specialitete. Če želimo pripraviti res gurmansko solato, bo treba dodati piko na i z izbranim prelivom in začimbami. Tu je solatno olje naravnost nujnega pomena in lahko naredi veliko razliko.

Kakovostno olje vpliva na praktično vse lastnosti pripravljene solate. Ima recimo velik vpliv na končni okus, sploh če se odločamo za kakšna bolj izbrana olja. Običajno kuhinjsko olje, ki ga uporabljamo za peko in kuhanje, nima svojega okusa in solati s tega vidika ničesar ne dodaja. Odločimo se za pravo solatno olje, ki je pripravljeno prav za ta namen. Ima bolj izrazit okus in solato lepo dopolni. Ne le z okusom, temveč tudi z mamljivo aromo in zanimivo barvo. Z dobrim oljem lahko pripravimo preliv, ki pri uživanju solate poskrbi za povsem drugačno izkušnjo.

Kakšno solatno olje izbrati?

Še ena posebna prednost za gurmane je ta, da imamo na voljo celo zbirko zanimivih kakovostnih olj za ta namen. Ni se treba posebej omejevati, preizkusimo lahko različne opcije, s katerimi popestrimo svoje solate. Prav tako se ne odločamo le za solatna olja, ki so narejena prav za ta namen, izberemo lahko tudi druga okusna in aromatična olja.

Solatno olje nam omogoča tudi pripravo drugih okusnih prelivov in omak

Običajno je solatno olje mešanica različnih vrst olja, tako je to najboljša izbira za solatni preliv. Proizvajalci skrbno uravnotežijo različna olja, da dobimo kar najboljši končni izdelek. Takšno olje je običajno sestavljeno iz manjšega dela kakšnega okusnega in aromatičnega olja, ki poskrbi za najbolj izrazit učinek, preostanek pa sestavlja vsestransko olje, ki prinaša preostale lastnosti za pripravo solatnega preliva. Zelo dobre mešanice se lahko pripravi z bučnim oljem, saj je to olje precej močno in aromatično, tudi solatno olje z nižjim deležem bučnega olja bo zelo prepričljivo. Hkrati so takšne mešanice cenejše in lažje dostopne.

Seveda lahko za solato uporabimo tudi samo bučno olje ali kakšne druge vrste olja. Vsako olje ima svoje posebne lastnosti, zato je zelo zanimivo za raziskovanje posebnih okusov, vonjav in barv. Pri mešanem solatnem olju lahko pričakujemo, da bo zelo dobro pripravljeno za solatni preliv, pri drugih oljih moramo biti nekoliko bolj pozorni na to, da se lepo ujamejo z našo solato.

Solatno olje še ni vse, kar potrebujemo za dobro solato

Poleg zelenjave in olja bomo potrebovali še nekaj dodatkov. Priljubljen je kis, med sestavine za preliv pa lahko uvrstimo še kakšne začimbe. Zelo zanimivi so tudi dodatki, ki se lepo ujemajo s solatami. Če uporabljamo bučno olje ali solatno olje z bučno osnovo, so recimo zelo posrečen dodatek pražena bučna semena, ki dobro delujejo kot samostojen prigrizek, a se lepo podajo tudi na solate in druge pripravljene obroke. Pričakujemo lahko, da bomo solato s takšnimi dodatki brez težav popestrili, gotovo bomo zelo zadovoljni z vsemi posebnimi učinki, ki jih prinašajo pražena bučna semena in druge opcije te vrste.

Kvalitetno solatno olje ima lahko velik delež olivnega olja, lahko pa dobimo tudi bučno ali drugo olje

Priprava solate nam pušča proste roke pri izbiri zelenjave, prelivov in dodatkov. Tako gotovo ne moremo trditi, da so solate dolgočasne ali da niso okusne. Le posvetiti se je treba pripravi zares dobrega obroka, tu pa nam kvalitetno solatno olje vsekakor močno pomaga. Izkušnjo pri uživanju solate lahko povsem prilagodimo svojim željam, če le smo pripravljeni v pripravo obroka vložiti nekaj več truda.

Iz iste kategorije: