Zdravje admin  

Bolezen dlesni je treba jemati resno

Zdravje je naše največje bogastvo. Ta rek poznamo že iz otroštva. Če smo zdravi, potem nam je vse omogočeno. Lahko delamo, služimo, se veselimo, dobro počutimo in seveda še kaj. V veliki meri so za naše zdravje pomembni tudi zdravi zobje. Tega dejstva pa se vse premalo zavedamo. V zadnjem času slišimo, da je med ljudmi vedno bolj prisotna bolezen dlesni. Zakaj sploh pride do te vrste bolezni? Povečini zaradi nepravilnega prehranjevanja in nepravilne higiene ust.

Bolezen dlesni ima več obrazov

Bolezen dlesni je v resnici zelo širok pojem. Kaže se na več načinov. V prvi vrsti gre lahko za vnetje dlesni. Prvi znak so vnete in na dotik krvaveče dlesni. To povzroči zobna obloga, ki draži dlesen. Ta postane rdeča in otečena, sčasoma pa lahko odstopi od zoba. Tako nastane obzobni žep. V njem pa se začnejo nabirati bakterije. Če ukrepamo takoj, se ta proces lahko ustavi in obzobna tkiva se tako lahko povsem pozdravijo.

Proces se ob prvem nereagiranju lahko stopnjuje. To je drugi obraz bolezni dlesni. Sčasoma nezdravljeno vnetje dlesni lahko napreduje v paradontozo. Bakterije načenjajo dlesni. Obzobni žepi postajajo globlji in nastane še več prostora za bakterije. Obloge so vedno trše. Spremenijo se v zobni kamen. Na njem nastane še več oblog, dlesen pa je vedno bolj odmaknjena od zoba.

Zadnji obraz bolezni je najhujši

Bolezen sčasoma lahko napreduje v globino. Povzroči propadanje obzobnih tkiv. Ko pridemo do te faze, rešitve skorajda ni. Propadejo namreč lahko vsa tkiva. Njihova funkcija je, da zob držijo v čeljusti. V tej fazi so zobni žepi že zelo globoki in tudi krvavijo. Hranjenje je zelo otežkočeno. Spremlja pa nas tudi slab zadah. Naše počutje je izredno slabo. Ker se zobje odmikajo od dlesni, se pričnejo majati in na koncu lahko celo izpadejo.

YouTube video

Pomembno je pravočasno ukrepanje

Ne glede na vse, je torej najbolj pomembno, da pravočasno ukrepamo. Bolezen dlesni je resna stvar, ki nam lahko zelo zaznamuje življenje. Če ne bomo ukrepali ob prvi krvavitvi zob, se bomo tega navadili. Sčasoma bomo šli skozi vse faze. In na koncu bomo lahko celo ostali brez zob. Bolje torej preventiva kot kurativa.

INVISALIGN nevidni zobni aparat je namenjen tako odraslim kot najstnikom, starejšim od 13 let z ortognatskimi napakami ter težje ortodontske nepravilnosti. Preberite več …

Iz iste kategorije: