Zdravje admin  

Zdravi recepti v domači kuhinji

Nekaj pozornosti se gotovo splača posvetiti prehrani, saj ta močno vpliva na splošno zdravje in počutje, pa tudi na razne zmožnosti telesa in uma pri soočanju z vsakodnevnimi izzivi. Problem je v tem, da kroži veliko nepreverjenih in neresničnih informacij, ki lahko vodijo v slabe odločitve pri oblikovanju jedilnika, predvsem tisti, ki bi radi shujšali ali drugače nadzorovali telesno težo, so tudi stalno na udaru promocije in zavajanja. Ni se treba zanašati na priporočila samooklicanih strokovnjakov ali na promocijo trgovcev – kar v domači kuhinji lahko oblikujemo zdrav jedilnik, saj so nam na voljo različni zdravi recepti in sestavine, ki se bodo odlično vključile v nov prehranski režim.

Spet pa se je treba pravočasno pozanimati, kateri zdravi recepti se bodo najbolje obnesli. Ni se pametno ravnati po splošnih prepričanjih, ki promovirajo nekatera živila, druga pa zapostavljajo kot nezdrava – včasih se izkaže, da takšna mnenja niso upravičena. Mnoge zdrave recepte lahko najdemo na spletu ali v kuharskih knjigah, lahko pa jih oblikujemo tudi sami iz sestavin, ki nam prinašajo primerna razmerja hranilnih snovi in energije.

Zdravi recepti za vsak obrok

Prav vsak obrok je možno narediti bolj zdrav. Predvsem zajtrk je najpogosteje deležen velikih sprememb, saj imamo pri tem največ svobode – zelo veliko variacij je na voljo, ki ustrezajo načelom zdrave prehrane. Pomembno je predvsem to, da pripravimo energijsko zadosten zajtrk, ki bo pomagal pri premagovanju izzivov delovnega dne. Nekateri v naglici zajtrk kar preskočijo in več poudarka dajejo drugim obrokom v dnevu, a to ni preveč smiselno. Več preverite na tej povezavi.

Za zajtrk si lahko privoščimo zelo okusne kombinacije, predvsem žitarice, sadje, jogurte, pravzaprav imamo nekaj več svobode tudi pri uporabi »nezdravih« živil, ki imajo nekoliko višjo energijsko vrednost. Priporočimo lahko tudi kos čokolade ali kakšno drugo pregreho, seveda v manjših količinah in le občasno.

Kosilo je lahko dokaj obilno, lahko pa tudi povsem lahko. Treba ga je uskladiti z zajtrkom, tako da je razmerje v vnesenih hranilih in energiji vedno približno enako. Vnesemo toliko energije, kolikor jo bomo potrebovali preko dneva. Na voljo imamo mnoge običajne jedi, pa tudi mnoge variacije, ki zahtevajo minimalno prilagoditev, a že ponujajo bistveno boljši učinek. Zdravi recepti kličejo predvsem po nadomestitvi rdečega mesa, uporabimo lahko pusto meso in ribe, čisto zadostne pa so tudi vegetarijanske alternative. Pomembno je predvsem to, da se po kosilu izognemo sladici in prigrizkom, ki so pogosto glavni krivec za pridobivanje kilogramov.

Večerja je pogosto preobilna, zato se splača načrtovanju tega obroka posvetiti posebno pozornost. Privoščimo si le kak manjši prigrizek, saj med spanjem ne bomo potrebovali posebnih zalog energije. V poštev pride širok nabor živil, pogosto izberemo sadje ali kakšno solato, priljubljene so tudi žitarice, a paziti gre na to, da ne vnesemo preveč kalorij.

Iz iste kategorije: