Zdravje Matej  

Ultrazvok dojk lahko odkrije raka v prvi stopnji razvoja

Rak: bolezen, ki je diagnosticirana vedno večjemu številu ljudi in ki ima kljub visoki stopnji ozdravljivosti še vedno prizvok smrti. Zagotovo to ni bolezen, s katero bi bilo super češnje zobati, saj tudi ozdravitev zahteva veliko časa, veliko energije, ogromno odrekanja, hkrati pa še vedno obstaja verjetnost ponovitve te bolezni. Glede na to, da pa je stopnja ozdravljivosti odvisna od tega, v kateri fazi se raka odkrije, je najbolje, da se ga odkrije v čisto začetni fazi.

Žal pa je tako, da se na večini organov rak težko odkrije v začetnem stadiju, saj bolezen na začetku poteka brez jasnih simptomov. No, ženske pa imajo pri dojkah ta privilegij, da lahko še tako majhno bulico začutijo z rednim pregledovanjem. V kolikor je ženska, ki je začutila bulico na dojki, mlajša od 40 let, je najbolje, da se takoj opravi ultrazvok dojk, saj bo ultrazvočni pregled dojk znal natančno pojasniti, ali gre za rakavo spremembo ali pa za benigno, torej morebiti le cisto, ki bo izginila sama od sebe, ali pa za nenevaren tumor.

Takrat naj se ultrazvok dojk opravi čim prej

Pri raku je tako, da je vsak dan več z zavlačevanjem slabši. Rak v telesu živi in se tudi lepo počasi razvija in počasi tudi širi. Zato je zagotovo smiselno, da se v takem primeru ultrazvok dojk opravi najbolje že naslednji dan po tem, ko ženska zatipa bulico. Seveda je smiselno o tem obvestiti splošnega zdravnika, ki naj vas naroči čim prej na pregled pri njem, nato pa tudi čim prej še na ultrazvočni pregled dojk.

ultrazvok dojk

Kaj pa če je ženska starejša od 40 let?

V tem primeru je zanjo edina preiskava, ki da prave odgovore, mamografija, saj se struktura tkiva v dojkah toliko spremeni, da je ultrazvok dojk lahko samo kot dopolnilna preiskava mamografiji, v kolikor pride do kakšnih lis. Velja pa seveda tudi obratno, mamografija je pred 40. letom starosti popolnoma nesmiselna, saj zaradi načina njenega delovanja ni pričakovati jasne slike, ki jo ta preiskava da. V tem primeru je zato ultrazvok dojk edina možna preiskava

Kako pogosto naj se ultrazvok dojk opravlja?

Vsekakor je treba poudariti, da ultrazvok dojk ni preventivna preiskava, ki bi se opravljala vsakih nekaj let, temveč se opravi ultrazvok dojk takrat, ko se postavi sum na rakavo spremembo. V kolikor pa ženska spada v rizično skupino ali pa se je rak pri njej že pojavil in so ga uspešno ozdravili, pa ženska v tem primeru na določeno obdobje ultrazvok dojk preventivno opravilo. Če pa je stara več kot 40 let, pa se obdobno opravlja mamografija.

Iz iste kategorije: