Zdravje admin  

Nevidni zobni aparati pridobivajo popularnost med ljudmi

Nepravilen ugriz je težava, ki pesti vrsto ljudi. Povečini je prisoten že od rojstva, le redko kot posledica poškodb. Za popravo nepravilnega ugriza se že desetletja uporabljajo različni zobni aparati. Le ti skrbijo za to, da se zobje sčasoma povrnejo v pravilno lego. S tem se izboljša zdravje zobovja ter njegov izgled, kar ima lahko velik vpliv tudi na samozavest posameznika.

Več let razvoja je pripeljalo do tega, da imamo danes na voljo zelo izpopolnjene oblike zobnih aparatov. Ti so postali najbolj priljubljeni med uporabniki, saj jim ponujajo najvišjo možno stopnjo diskretnosti med množico. Hkrati seveda delujejo enako učinkovito kot druge vrste aparatov.

Vrste nevidnih zobnih aparatov

Poznamo več različnih vrst zobnih aparatov. Ti so lahko v osnovni snemljivi ali fiksni in oboji imajo določene prednosti in slabosti. Prednosti fiksnih oziroma stalnih zobnih aparatov so v tem, da jih ne moremo pozabiti nositi. Zaradi stalne pričvrščenosti delujejo hitreje in bolj učinkovito, čeprav jim po učinkovitosti tesno sledijo drugi modeli.

Klasični ortodontski aparati so izdelani iz kovine in so navzven vidni. Sestavljeni so iz »zvezdic«, ki so majhni kovinski nosilci. Namenjeni so fiksiranju žičke in so na zobe pritrjeni s posebno pritrdilno snovjo, ki se na zraku strdi. Vrste manj vidnih a še zmeraj na klasičen način pritrjenih aparatov so izdelane iz keramičnih »zvezdic«. Ti so tako skoraj nevidni saj se lepo zlijejo z barvo zoba.

Na klasičen način se lahko aparat na zobe pritrdi tudi z notranje strani. Tako je navzven popolnoma neviden in gleda proti ustni votlini. Ta aparat je lahko sprva bolj neprijeten za nošnjo, saj se ob govoru ali hranjenju moramo z jezikom prilagajati številnim kovinskim delčkom, ki lahko puščajo tudi manjše odrgnine. Poleg tega je te vrste aparatov težje namestiti in težje čistiti, za povrh je njihovo redno prilagajanje prav tako časovno zamudnejše.

Invisalign – moderen nevidni zobni aparat

Najmodernejši in najnovejši izmed nevidnih vrst ortodontskih aparatov je nevidni zobni aparat ti. Invisalign. To je plastični ortodontski pripomoček, ki je narejen tako, da se popolnoma prilagaja zobovju. Namesti se s pomočjo blagega pritiska in se lahko sname. Za uspešno delovanje je priporočljivo, da ga nosimo vsaj 22 ur na dan. To se pravi, da se snema le v času obrokov ali čiščenja. Prednosti tega aparata so, da je praktično popolnoma neviden in da ga lahko brez težav uporabljamo tudi med obrokom. Prav tako se je nanj lažje navaditi, saj ne pušča poškodb na jeziku.

Slabosti invisaligna so, da je med vsemi ta aparat najdražji, saj se različni plastični zobni nastavki menjujejo vsaka dva tedna. Ta »aparat« je torej v bistvu le plastični odlitek, ki se namesti na zobe in jih postopoma premika. Ko je obdobje 14 dni mimo, se namesti nov odlitek, ki zopet nekoliko premakne zobe. Postopek se ponavlja do popolne poravnave zob. Tako oseba v postopku ortodontskega zdravljenja menja od 18 do 30 nevidnih plastičnih odlitkov.

Nega nevidnega zobnega aparata

O negi se v začetku ortodontskega zdravljenja veliko pove. Ortodont vsakemu posebej razloži, kako in kolikokrat na dan je potrebno negovati aparat, da je ta primerno vzdrževan. Ob napačni negi se lahko zgodi da se na prej nevidnem aparatu naložijo obloge, kar privede do tega, da aparat izgubi svojo prosojno barvo. Obloge je tako potrebno redno in skrbno odstranjevati.

Za nego potrebujemo poleg klasičnih zobnih ščetk tudi posebne ščetke. Nekatere izmed njih potrebujemo, da dosežemo prostor med »zvezdicami«, druge zato, da očistimo zobe in aparat v najbolj oddaljenih kotičkih ust, pri kočnikih. Kadar uporabljamo snemljivi aparat, je nega zob načeloma enaka kot če le tega ne bi nosili. Je pa v tem primeru potrebno poskrbeti, da dobro očistimo plastični odlitek. Za to lahko uporabljamo posebne krtačke ali tablete, ki se raztopijo v vodi in uničujejo mikrobe.

Kdo lahko nosi zobni aparat?

Ortodonti poročajo o uspehih pri zdravljenju tako otrok in mladostnikov, kot tudi odraslih. Tako načeloma velja, da starost ne igra velike vloge pri odločanju za ortodontsko zdravljenje. Kljub temu je bolje, da se zobje popravijo zgodaj v mladosti, saj je v tem primeru čas zdravljenja krajši. Poleg vsega je potrebno upoštevati, da ljudje v mladosti stopamo skozi obdobje pubertete, ko je izgled visoko na prioritetni lestvici. Tako se staršem svetuje, da otroku omogočijo čimprejšnje ortodontsko zdravljenje (http://www.zobozdravstvo-skorjanc.com). Nenazadnje je to v otroški dobi izvedljivo bistveno ceneje.

YouTube video

Izračun ovulacije – na voljo vam je več metod. Izračun ovulacije vam lahko pomaga pri zanositvi, saj boste s tem ugotovili, kateri dnevi v mesecu so za vas najbolj plodni. Preberi več …

Iz iste kategorije: