zobni aparat
Zdravje Matej  

Z zobnim aparatom do popolnega nasmeha

Naš nasmeh je eden izmed tistih adutov, ki jih ostali na nas najprej opazijo, zato je za večino zelo pomembno, da izgleda lepo in urejeno, saj pripomore k naši samozavesti in dobremu počutju.

Nekaterim srečnežem stalni zobje zrastejo v brezhibnih linijah, spet drugi pa imajo lahko s tem kar težave, saj njihovi krivi zobje zaradi več razlogov ne izrastejo pravilno, zato so za lep nasmeh potrebni popravki, pogostokrat in najhitreje za to poskrbi zobni aparat.

Kdaj sploh potrebujete aparat za zobe?

Aparata za zobe se lahko poslužujete v otroštvu, mladosti ali odraslosti, saj nima predpisane priporočljive starosti, je pa zelo priporočljiva njegova uporaba v poznem otroštvu oz. v obdobju najstništva, saj mladi stalni zobje najhitreje spremenijo svojo lego.

Zobni aparat vam lahko služi le za minimalne estetske popravke, npr. nekoliko preveč naprej potisnjenih dvojk ali minimalno prekrižanih spodnjih sprednjih zob. Nekaterim posameznikom pa premajhna čeljust onemogoča pravilno izrast stalnih zob, zato si ti najdejo mesto, kjer lahko normalno zrastejo in tako nastanejo krivi zobje.

Raznolike vrste zobnih aparatov

Kot vsaka stroka se hitro razvija tudi dentalna medicina in s seboj prinaša revolucionarne in hitre rešitve za krive zobe. Včasih smo se največkrat posluževali enostavnih snemljivih aparatov z žičko, ki smo jih večinoma nosili ponoči, po potrebi pa tudi čez dan. Tovrstni snemljivi aparati so s strani ortodonta priporočljivi za razširitev čeljusti oz. nagibanje zob, da ti napravijo prostor, kamor se krivi zobje lahko premaknejo in poravnajo.

zobni aparat
Novi zobni aparati so postali skoraj neopazni.

Bolj pogosto, sploh v mladostnih letih, je stalni aparat na t. i. zvezdice, na katere vam ortodont lahko po želji nastavi tudi barvne elastike, ki se menjajo ob vsakem pregledu. Stalni aparat je bolj učinkovit in hitrejši od snemljivega, je pa potrebno za njegovo optimalno delovanje prilagoditi svoj način prehranjevanja, npr. izogibati se je potrebno zelo trdi hrani, še temeljiteje umivati zobe in aparat, v katerem se naberejo ostanki hrane, zanj uporabiti posebno ščetko in zobno nitko.

Vaš aparat je lahko tudi neviden

Če bi si zares radi poravnali svoje krive zobe, a imate do stalnega aparata razne zadržke, je tu še možnost, ki je sicer zgolj samoplačniška, to so beli aparati oz. brezbarvni zobni aparati ter lingvalni aparati.

Za brezbarvne aparate je, kot že ime pove, značilna njihova skorajšnja neopaznost, da aparat nosite, bodo opazili le tisti, ki se vam zelo približajo. Zaradi tega so kljub svoje nekoliko dražje cene zelo popularni.

Lingvalni aparat za zobe pa je vrsta stalnega zobnega aparata, ki je pritrjen na notranjo stran zob in zato očem skorajda neviden. Zaradi svoje lege pa ima nekaj pomanjkljivosti, težje je namreč dostopen, zato je čiščenje oteženo, ovira pa lahko tudi pri prehranjevanju. Tudi njegova namestitev je težja in posledično dražja.

Najbolj priljubljeni je nevidni zobni aparat Invisalign, kjer s pomočjo prozorne plastične mase dobite različne plastične folije, ki jih menjate na nekaj tednov. Tako imenovani aligner se menja na vsaka dva tedna.

Iz iste kategorije: