Dom in družina Matej  

Rastoče povpraševanje po nepremičninah na Hrvaškem

Trg nepremičnin na Hrvaškem je v zadnjih letih postal izjemno živahen, s povečanim zanimanjem, predvsem za nepremičnine Istra ob morju in v mestih. Kljub napovedim o nadaljnji rasti cen, so nepremičnine na Hrvaškem še vedno dostopnejše kot v mnogih drugih državah EU. Razlogov za to veliko povpraševanje je več, a med najpomembnejšimi so edinstvena naravna lepota ob mediteranskem vzdušju, sproščen način življenja ter ugodne obrestne mere za posojila. Kljub stalni rasti cen ostajajo nepremičnine na Hrvaškem cenejše kot v zahodni Evropi, od koder prihaja večina novih kupcev.

Očarljiva Istra vas pričakuje: Nepremičnine, ki obljubljajo neponovljivo življenjsko izkušnjo.

Na Hrvaškem je nepremičninski trg zelo aktiven, saj se nepremičnine vseh vrst in cenovnih razredov prodajajo in kupujejo po vsej državi. Od luksuznih apartmajev ob morju do hiš v notranjosti, od starinskih domov do sodobnih vil s bazeni ter od zazidljivih zemljišč do poslovnih prostorov – na trgu je pestra ponudba nepremičnin.

Naložba v nepremičnine je ena najboljših možnosti za varčevanje ali vlaganje denarja za prihodnost. To dokazuje tudi visoka stopnja lastništva nepremičnin med prebivalci Hrvaške, ki znaša 89,9 %. Tuji vlagatelji prav tako prepoznavajo prednosti vlaganja v hrvaške nepremičnine, zlasti za turistične namene, predvsem ob obali in v turističnih krajih.

Stroški in postopek nakupa nepremičnin na Hrvaškem

Pri nakupu nepremičnine je kupec odgovoren za plačilo kupoprodajne cene in dodatnih stroškov, kot so agencijska provizija (običajno 3% + DDV) ter odvetniški in notarski stroški za sestavo pogodbe (približno 1% + DDV). Pri prodaji pa prodajalec plača le agencijsko provizijo.

Ko se kupec odloči za nakup nepremičnine, se sklene pogodba ali predpogodba, v kateri se določijo kupoprodajni pogoji, vključno z imeni strank, vrsto nepremičnine, ceno in načinom plačila. Nato se sklene glavna pogodba, ki se overi pri notarju, pri čemer kupec podpiše glavno kupoprodajno pogodbo, prodajalec pa overi svoj podpis. Overjena pogodba se nato pošlje na vpis lastninske pravice na zemljiškoknjižni oddelek.

Vpis v zemljiško knjigo

Če je dokumentacija v redu, lahko vpis lastninske pravice v zemljiško knjigo traja le 2-3 dni, vendar v praksi pogosto traja približno 7 delovnih dni. Nepremičnino velikosti približno 50 m2, za katero ste plačali 100.000 evrov, lahko oddate v najem. Glede na lokacijo se lahko zasluži med 4000 in 7000 evrov letno. Mesečni dodatni stroški za stanovanje te velikosti znašajo približno 50 evrov. Nepremičninski davek za stanovanje te velikosti je približno 120 evrov letno.

YouTube video

Čeprav ni zagotovila, da se bo naložba povrnila v naslednjih petih letih, je nepremičninski trg v Istri zelo dinamičen, saj je povpraševanje večje od ponudbe. Na podlagi statističnih podatkov lahko predvidevamo, da se bo ta trend nadaljeval tudi v prihodnjih desetih letih. Preden se odločite za nakup stanovanja, je razumno pridobiti informacije o morebitnem razvoju v okolici. Vaš odvetnik vam lahko pomaga pri razlagi dokumentacije, ki vsebuje podatke o načrtovanem razvoju v bližini, kar vpliva na vrednost vaše nepremičnine.

Iz iste kategorije: