Zdravje admin  

Organska kozmetika za občutljivo kožo

Če je vaša koža občutljiva, potem morate njeni negi posvečati še več pozornosti kot sicer, prav tako pa jo velja negovati s kozmetiko, ki je zanjo primerna – to je predvsem organska kozmetika, pri kateri ste lahko prepričani, da vam ne bo škodovala.

Zakaj je koža občutljiva?

Do občutljive kože lahko privedejo najrazličnejši dejavniki:

  • Genski dejavnik oziroma dednost – nekateri občutljivo kožo podedujejo od staršev in drugih prednikov, in ne glede na to, da ne počnejo ničesar škodljivega in kožo ves čas negujejo, tega ne morejo odpraviti.
  • Na kožo močno vplivajo hormoni. Spremembe na koži opazimo pri obeh spolih v času pubertete, pri ženskah pa so izrazite tudi spremembe v času nosečnosti in ob pojavu mene.
  • Preobčutljivost na določene vrste prehrane, ki se kaže s koprivnico in drugimi kožnimi alergijami, je pogost razlog za občutljivo kožo. Pojavljajo se lahko tudi alergije na pralna sredstva, posamezne sestavine kozmetičnih sredstev in podobno.
  • Koža je lahko občutljiva zaradi tistih navad in razvad, za katere včasih pomislimo ne, da imajo tudi vpliv na kožo. Škodujejo sončenje, kajenje, uživanje alkohola, stres …
  • Najbolj »resen« razlog za občutljivo kožo pa so seveda tipične kožne bolezni, na primer atopijski dermatitis, luskavica, akne … Do njih pride iz različnih razlogov, vendar imajo vse skupno, da je potrebno zdravljenje pod zdravniškim nadzorom, uporablja pa se lahko zgolj posebna kozmetika – pogosto prav organska kozmetika.

Kako naj se neguje občutljiva koža?

Kadar je koža prizadeta zaradi bolezni, je potrebna ustrezna terapija, ki jo predpiše dermatolog, sicer pa je pri občutljivi koži bistveno, da se za njeno nego uporabljajo blaga sredstva iz naravnih surovin –torej organska kozmetika. S to skrbimo za čiščenje in pomirjanje kože, prav tako pa je potrebno njeno vlaženje in kakovostno dovajanje hranil – te lahko koža dobi z raznimi olji, ki jih vsebuje naravna kozmetika, prav tako pa tudi z našo redno prehrano in tudi s prehranskimi dopolnili.

Organska kozmetika je lahko tudi domača

YouTube video

Marsikatero kozmetično podjetje ponuja tako naravno (npr. krema proti gubicam) kot tudi organsko kozmetiko, to pa si lahko doma naredite tudi sami. Na spletu boste našli veliko receptur, prav tako pa so vam na voljo organske sestavine – če boste te mešali sami, bo kozmetični izdelek zagotovo 100% organski, kar za večino v trgovini kupljene eko kozmetike ne velja (oziroma je treba biti previden pri tem, ali gre za eko ali organsko oznako, ter kakšno je razmerje).

Ayurveda je tradicionalna Indijska medicina

Ayurvedska medicina z dolgo tradicijo

Tradicionalna medicina ima globoke korenine v samem začetku številnih civilizacij po celem svetu. Sčasoma pa je moderna tehnologija omogočila, da je večino narodov pozabilo starodavne načine zdravljenja. Dandanes pa spet prihajajo na površje že dolgo pozabljene tehnike izboljšanja zdravja, ki so jih uporabljali naši predniki mnoga tisočletja nazaj v zgodovini.

Iz iste kategorije: