Ayurveda je tradicionalna Indijska medicina
Zdravje admin  

Ayurvedska medicina z dolgo tradicijo

Tradicionalna medicina ima globoke korenine v samem začetku številnih civilizacij po celem svetu. Sčasoma pa je moderna tehnologija omogočila, da je večino narodov pozabilo starodavne načine zdravljenja. Dandanes pa spet prihajajo na površje že dolgo pozabljene tehnike izboljšanja zdravja, ki so jih uporabljali naši predniki mnoga tisočletja nazaj v zgodovini. Vedno bolj popularna je Ayurveda, ki je tradicionalna Indijska medicina. Njena posebnost je, da se ne ukvarja samo z zdravljenem telesa, ampak tudi z mentalno, čustveno in spiritualno platjo človeka. V to pa so vključene hrana, življenjski stil človeka in drugi elementi, ki imajo močan vpliv na zdravje posameznika.

Ayurveda je starejša od 5000 let

Začetke Ayurvede je mogoče zaslediti več kot 3000 let pred našim štetjem. Sledeč po zapisih Sushruta Samhita, ki so antični teksti z znanjem o medicini in kirurgiji, jo je v naš obstoj prinesel Dhanvantari, ki je poznan tudi kot Hindujski bog Ayurvede.

YouTube video
Starodavna živa znanost ayurvede

Nato pa se je inkarniral v obliki kralja mesta Varanasi v Indiji. Omenjen kralj je nato naučil skupino zdravnikov skrivnosti Ayurvede, ki se je sčasoma razširila na cel svet. Če povzamemo, je omenjena veda znanje življenja povezano z znanostjo in umetnostjo zdravega načina prehranjevanja, mirnega stanja duha in splošnega dobrega počutja ter zdravja.

Vsak človek je v Ayurvedi opredeljen s tipom uma in telesa

Zanimivo dejstvo je, da Ayurveda opredeli določenega človeka s specifičnim tipom povezave uma in telesa. Elementi, ki vladajo telesu so imenovani doshas. Poznamo vata, pitta in kapha – to so glavne doshas, ki ko so povsem uravnotežene, se naše telo pozdravi. 

Ayurveda masaža
Ajurvedska klasična masaža celotnega telesa

Procesi zdravljenja v Ayurvedi  so mnogi. Obsegajo umiritev uma, zmanjšanje stresa, hidracijo telesa in izboljšanje fizične energije posameznika. Če vsi omenjeni elementi niso v primernem ravnotežju, človek preide v stanje, ki mu pravijo vikruti. To pa je stanje neravnovesja v telesu in umu, ki povzroča bolezni, prehitro staranje, bolečine v telesu ipd.

Kaj lahko z zdravljenjem Ayurvede naredimo?

Glavni namen Ayurvede je vzpostavitev celovitega ravnovesja v telesu. Namenjena je starejšim, mlajšim, bolnim, zdravim in vsem drugim ljudem. S sledenjem načel in zdravljenjem po tradicionalnih postopkih, lahko dosežemo sledeče pozitivne telesne učinke:

Izguba odvečne telesne teže

Zdrava prehrana in primerna količina gibanja sta ključna elementa v Ayurvedski medicini, ki skrbita za dobro počutje posameznika.

Čiščenje telesa

Čiščenje telesa strupov, ki smo jih nevede in nehote zaužili preko prehrane, zraka in na druge načine je ključno. Ko se znebimo strupov, se pogosto določene bolečine in druga neželena zdravstvena stanja v telesu olajšajo ali pa celo popolnoma pozdravijo.

Zmanjšanje krvnega pritiska

Velika količina stresa in slaba prehrana imajo slabe dolgoročne učinke na človeško telo. Ko se znebimo stresa, pričnemo uživati kakovostno prehrano in poznamo različne načine sproščanja, se bomo znebili številnih tegob, ki nam otežujejo življenje.

Z uporabo Ayurvedskih postopkov zdravljenja je mogoče tudi vplivati na zdravje kože in las, znižati vnetja po telesu in olajšati številne posledice raznih bolezni. Seveda pa to ni nadomestilo za uradne medicinske postopke zdravljenja za katere je zadolžen naš osebni zdravnik.

Ker sta ajurveda in yoga medsebojno povezani, skupaj zajemata discipline zdravljenja telesa. Po eni strani ajurveda pomlajuje telo; po drugi strani pa se joga ukvarja s čiščenjem uma in zavesti. Tako se skupaj oba dopolnjujeta. Yoga v termah Laško je še toliko bolj posebna in privlačna aktivnost, ker bo prispevala k izboljšanju vašega zdravja in počutja.

Iz iste kategorije: