Mladinske sobe
Dom in družina Matej  

Komu so namenjene mladinske sobe?

Mladinske sobe so namenjene tako najmlajšim družinskim članom kot starejšim otrokom pa tudi mladostnikom. Morajo biti primerno opremljene, da so lahko ustrezne za učenje ter za preživljanje prostega časa. Pohištvo v mladinski sobi bi moralo biti oblikovano tako, da lahko ponudi optimalno količino shranjevalnega prostora. To pomeni, da soba vašega otroka ne bo nikoli razmetana, šolske potrebščine in igrače bodo vedno imele svoje mesto.

Vodilo pri oblikovanju mladinske sobe

Varnost otrok je osnovno vodilo že pri samem oblikovanju pohištva ter pri izbiri materialu. Osnovnim toplim barvam lesa lahko dodamo paleto barv, ki naredijo sobo še bolj zanimivo in igrivo.

Pri izbiri mladinske sobe so na voljo številni elementi, ki zagotovijo, da se lahko prostor prilagodi čisto vsem aktivnostim otrok. Pri načrtovanju sobe za otroka morate biti pozorni tudi na to, da je sestavljena iz treh sklopov. To so sklopi za spanje in počitek, sklop za učenje in nazadnje še prostor za shranjevanje.

Postavitev mize v mladinski sobi

Pri izbiri pohištva mladinske sobe bodite še posebej pozorni na umestitev pisalne mize. Pri postavljanju v sobo je najpomembnejše, da jo postavite v direktno bližino okna. Če se le da, naj otrok pri pisanju domače naloge dobi čim več naravne svetlobe.

mladinske sobe morajo biti primerno opremljene
Ko boste opremljali mladinsko sobo je najpomembnejše, da mizo postavite v direktno bližino okna, da bo otrok pri pisanju domače naloge dobil čim več naravne svetlobe.

Če pisalne mize ne morete postaviti v neposredno bližino okna, je rešitev tudi tako imenovana izvlečna pisalna miza. Ko jo otrok potrebuje, jo postavite tja, od koder svetloba izvira. Po uporabi pa se lahko preprosto pospravi.

Postelja v mladinski sobi

Postelja v mladinski sobi navadno zavzame največ prostora. Posledično jo je treba postaviti tja, kjer soba to dopušča. Njeno postavitev morate načrtovati zgolj v posebnih primerih, kadar na primer nasproti nje želite imeti televizor.

YouTube video
80+ najboljših idej za oblikovanje mladinskih sob za najstnike

Praviloma so mladinske sobe urejene tako, da je garderobna omara pri vratih, za njo stoji postelja in čisto na koncu je pri oknu pisalna miza.

Velikost garderobne omare v mladinski sobi

Dejstvo je, da je oblika in velikost garderobne omare odvisna predvsem od vsakega posameznika in od njegove želje, posledično tudi od same velikosti sobe. Zagotovo se boste strinjali, da je dvodelna omara z dodatnimi poličniki za knjige izjemno priročna pa tudi dovolj prostorna.

Iz iste kategorije: