Dvižna postelja
Dom in družina admin  

Novost med posteljami

Dvižne postelje uživajo večjo popularnost po vsem svetu kot kadarkoli prej. Temu je večinoma tako, saj omogočajo boljši izkoristek prostora v velikih in majhnih sobah. S svojo sposobnostjo shranjevanja nam olajša vsakodnevna opravila. Vanjo lahko pospravimo vse malenkosti, ki bi nam sicer zavzemale prostor in povzročale nered. V tem kratkem članku si bomo ogledali kaj naj taka postelja lahko nudi in kako nam lahko olajša življenje.

Kaj je dvižna postelja?

Zgornji del, kjer sedi blazina, se lahko vzdigne. Tako dobimo veliko prostora v notranjosti same postelje, kamor lahko pospravimo tudi večje stvari. Je veliko bolj učinkovit način shrambe, kot postelja s predali, saj imamo na voljo celotno notranjost.

Dvižna postelja

Obenem nam dvižna postelja omogoča več svobode, saj nas ne omejuje z dimenzijami predalov. Tako lahko po želji vanjo shranimo blazine, rjuhe, oblačila in tudi druge stvari. Tako posteljo si lahko predstavljamo, kot bi spali na zaboju, ki ga lahko odpremo kadarkoli in vanj pospravimo stvari.

Delovanje takšne postelje v praksi

Dvižna postelja potrebuje dokaj napreden mehanizem, saj lahko brez napora zgornji del vzdignemo, ki je dokaj težak. To je rešeno z uporabo plinskih podstavkov, ki avtomatsko vzdignejo celotno žimnico in njen podstavek. Brez tega mehanizma bi bilo dokaj težko dostopati do shrambe dvižne postelje.

YouTube video

Mehanizem mora prenesti velike obremenitve, saj vzdigne žimnico, kot tudi njeno podlogo. To vse skupaj lahko tehta tudi do 80kg in več.

Da bi vzdignili posteljo, potrebujemo malce moči, vendar samo na začetku. Takoj nam bodo v pomoč priskočili plinski podstavki, ki bodo vzdignili posteljo do konca. Tukaj moramo paziti, da so plinski podstavki primerno močni, da vzdignejo našo izbrano žimnico, saj v večini primerov predstavlja največjo obremenitev.

Prednosti takšnega kosa pohištva

Dvižna postelja nam v prostor, kjer živimo, prinese mnogo izboljšav. Te izboljšave so neopazne, vendar, če smo na tesnem s prostorom, nam tako postelja omogoča, da vanjo pospravimo skoraj vse, kar nam pade na pamet. So idealna izbira za:

 • Stanovanja v bloku
  Stanovanja v bloku so dostikrat majhna in dodatni prostor dvižne postelje nam skoraj vedno prav pride.
 • Manjše spalnice
  Če je naša spalnica bolj majhna, lahko bolj učinkovito shranimo vse potrebščine v samo posteljo, kot so rjuhe, prekrivala, brisače, čevlje, deke ipd.
 • Prostori, kjer bi bili predali ovira
  Včasih ne moremo vse rešiti s predali, saj bi ovirali hojo. Dvižna postelja nam omogoča, da imamo primerno shrambo, ki je večja od predalov skoraj kjerkoli.
 • Manjše sobe
  V manjših sobah moramo velikokrat kombinirati pohištvo. Z dvižno posteljo dobimo rešitev za spanje, kot tudi manjšo omaro v enem paketu.

Na kaj paziti ob nakupu?

Najbolj pomembna stvar na katero moramo paziti pri nakupu dvižne postelje je solidnost izgradnje. Ker dvižni sistem take postelja mora prenesti dokaj velike obremenitve, se moramo prepričati, da je izgradnja solidna. Izogibajmo se posteljam, ki imajo slabo narejene spoje ali uporabljajo prekomerno število žebljev in plastičnih materialov.

Dvižna postelja

Sam prostor za shranjevanje mora biti narejen iz kvalitetnega lesa ali drugih materialov, ki ne pokajo in lahko prenesejo tudi težje obremenitve. Vedno si preberimo v priročniku način konstrukcije same dvižne postelje in če je narejena iz solidnega lesa in drugih materialov. Pomembna je tudi žimnica, če je dobimo zraven, saj bomo na njen ležali in zato mora biti udobna.

Lahko se zgodi, da bomo kupili tako dvižno posteljo, ki nima pritrjene žimnice. To pomeni, da ko dvigujemo posteljo, da bi dostopali prostora za shranjevanje, lahko žimnica zdrsi dol in povzroči škodo.

Informirajte se o tem, kakšne so možnosti, da bi zadržali žimnico na svojem mestu. To se lahko reši na več načinov, kot je proti-zdrsna podlaga ali lesene ograje, ki zadržijo žimnico na mestu. Ko ste izvedeli vse, ste pripravljeni za nabavo. je odlična rešitev, največkrat tudi cenovno najugodnejša.

Dvižna postelja je priročen element

Postelje s shrambo so lahko izredno priročne, saj bomo prihranili pri porabi prostora in si lahko uredili še tako majhno sobo v sodobno spalnico. Poleg tega nam nudijo čist izgled, brez nepotrebnih predalov in drugih dodatkov, ki kvarijo izgled prostora.

Dobra dvižna postelja nam lahko služi kot omara in kvalitetno ležišče. Morda pa ni primerna za ljudi, ki ne morejo dvigniti postelje do te mere, da nam na pomoč priskočijo vgrajeni plinski podstavki.

Odlična izbira za vse, ki ne želijo imeti veliko omar in pohištva v spalnici, saj je vse na voljo z preprostim dvigom postelje. Je tudi idealna rešitev za vse situacije, kjer nimamo veliko prostora in želimo kompaktno in uporabno rešitev za spanje.

Iz iste kategorije: