Kartuše
Tehnologija admin  

Različne vrste kartuš za naš tiskalnik

Ko pride čas, da kupimo nove kartuše, si vsi želimo, da bi bil postopek čim bolj preprost. Danes lahko najdemo mnogo različnih vrst na spletu, ki se med seboj razlikujejo po kapaciteti, kvaliteti barve ter drugih lastnostih. Poznamo tudi nadomestne kartuše, ki so dobra alternativa originalnim ali OME različicam. Da bi vam olajšali vaš prihodnji nakup, si preberite ta kratek članek, kjer vam bomo poskušali čim bolj podrobno opisati tipe kartuš ter njihove prednosti in slabosti.

Podrobnosti ob nakupu

Ob iskanju kartuš za naš tiskalnik, bomo hitro naleteli na veliko žargona in tehničnih podrobnosti, ki morda na začetku ne bodo imela smisla.

Za začetek moramo razlikovati med kartušami in tonerji:

 • Kartuše za tiskalnik
  So napolnjene s črnilom in so namenjene za klasične tiskalnike. Kartuše so zelo popularne, saj so ugodne za nakup in na voljo praktično v vseh malo bolje založenih trgovinah. Kartuše niso enako kot tonerji, saj so slednji narejeni za laserske tiskalnike.
 • Tonerji za tiskalnik
  Tonerje ne moremo uporabljati v navadnem tiskalniku, ki uporablja črnilo. Tonerji za tiskalnike niso napolnjeni s črnilom, ampak s posebnim prahom, ki jih laserski tiskalnik uporablja za izdelavo slik in dokumentov.

Tonerji so tudi malo dražji, saj uporabljajo malo bolj napredno tehnologijo in so primerni za visoko-kvalitetno tiskanje. To so glavne razlike, ki jih moramo poznati, ko se podamo na nakup.

Različne kvalifikacije

Kartuše poznamo pod različnimi kvalifikacijami, ki opisujejo njihov izvor in lastnosti. Povedo nam tudi, ali so originalne – narejene s strani proizvajalca našega tiskalnika – ali pa jih je naredil nekdo drug. Verjetno bomo na spletu hitro našli kartuše, ki so narejene s strani proizvajalca našega tiskalnika. Taka oprema je najbolj kompatibilna z našo napravo, saj je bila testirana, da deluje s točno našim modelom tiskalnika.

Kartuše

Poznamo pa tudi alternativne proizvajalce opreme, ki nudi kartuše s podobno ali celo boljšo kakovostjo in ceno.

 • OEM proizvajalci
  Kartuše, ki imajo oznako OEM so poznane tudi kot originalne. Naredil jih je naš proizvajalec tiskalnika in smo lahko sigurni, da bodo delovale brez problema. Poznane so po visoki kvaliteti, ki jo nudijo za vse vrste tiskanja. Po drugi strani pa je taka oprema tudi veliko dražja, saj uporablja najboljšo možno barvo tehnologijo, ki je na voljo za naš tiskalnik.
 • Proizvajalci s kompatibilnimi kartušami
  Različni proizvajalci so se lotili postopka izdelave kartuš za naš printer. Taka oprema ne pride s strani proizvajalca našega printerja, ampak z različnih podjetij po vsem svetu. So veliko cenejša opcija, kot OEM oprema, vendar to ne pomeni, da je tudi vedno slabša kvaliteta tiska.
 • Obnovljene kartuše
  Je mešanica OEM in kompatibilnih kartuš. Ko kartuše več ne potrebujemo, jih vržemo stran. Posebna podjetja, ki se specializirajo v obnovi kartuš, jih obnovijo in spravijo nazaj v promet. Take kartuše so velikokrat nadgrajene s novimi lastnostmi, kot je večja kapaciteta barve.
 • Kartuše, ki se jih lahko napolni
  Taka oprema je narejena s strani tujih proizvajalcev in je najvenejša možna opcija za vzdrževanje tiskalnika. Tako kartušo se lahko napolni neštetokrat, kar nam lahko močno zniža stroške, če veliko tiskamo. Slabost tega je, da potrebujemo malo potrepežljivost, saj drugače lahko hitro umažemo tepih ali preprogo s črnilom, kar ni idealno.

YouTube video

Kot vidimo, imamo različne opcije, ki pokrivajo različne potrebe. Ta izbira je najbolj pomembna, če veliko tiskamo ali, če imamo posebne zahteve glede kvalitete samega tiska.

Prednosti in slabosti

Poglejmo si še nekaj prednosti in slabost različnih vrst kartuš. Za kvaliteto vedno priporočamo OEM kartuše, saj imajo daleč najboljšo kvaliteto barve in posledično samega tiska. Temu se lahko po robu postavijo kompatibilne kartuše, ki se lahko pohvalijo z zelo veliko kapaciteto samega tiska. To nam lahko močno zniža stroške, če veliko uporabljamo tiskalnik. Lahko pa dobimo tudi take nadomestne kartuše, ki imajo veliko kapaciteto in visoko-kvalitetno barvo.

Obnovljene kartuše so tudi odlična izbira, saj so preverjene s strani tretjih proizvajalcev in so cenejše kot OEM različice. Tudi kvaliteta barve je zelo dobra, kar jih naredi primerne za profesionalno in domačo rabo. Kartuše, ki se jih lahko napolni pa priporočamo, če bi radi najbolj ugodno opcijo za veliko količino tiskanja. Priporočamo, da smo pri polnjenju kartuš zelo previdni, vedno pa lahko to nalogo zaupamo strokovnjaku. Vedno je tudi dobra ideja, da se pred nakupom posvetujemo s prodajalcem, saj bomo tako izbrali verzijo kartuše za naše potrebe.

Iz iste kategorije: