toner za tiskalnik
Tehnologija Matej  

Toner v tiskalniku – sestavni del laserskih tiskalnikov

Tiskalniki so praktičen pripomoček, s katerim lahko nadgradimo računalniško opremo, ki jo imamo. Tako bo možnost tiskanja vedno na voljo – ne glede na dan in uro. Tiskalniki, ki jih imamo doma, so dobrodošli, če se večkrat znajdemo v situaciji, ko je potrebno natisniti dokumente, sicer pa so nepogrešljiv del pisarniške opreme v službi. Nepogrešljiv element pa je toner v tiskalniku.

Toner v tiskalniku omogoča tiskanje dokumentov; brez njega bi bilo to nemogoče. Uporabljajo se v laserskih tiskalnikih. V sestavi in načinu delovanja se razlikujejo od kartuš, ki jih najdemo v klasičnih tiskalnikih. 

Lastnosti tonerja v tiskalniku

Toner v tiskalniku je sestavni element laserskih tiskalnikov; od kartuš se razlikujejo v načinu tiskanja in drugih lastnostih. Klasične kartuše vsebujejo črnilo, med tiskanjem pa črnilo brizgne na papir, medtem ko gre pri tonerjih za barvni prah, ki se zaradi delovanja laserja na papir zapeče. Tonerji, oziroma prah, je različnih barv, zato lahko z laserskimi tiskalniki tiskamo tudi barvne kopije.

barvni toner v tiskalniku v štirih barvah
Barvni toner za tiskalnik v štirih barvah potrebujete za barvni laserski tiskalnik.

Obstajajo črno-beli laserski tiskalniki in barvni laserski tiskalniki; slednji vsebujejo štiri tonerje, medtem ko imajo črno-beli en toner v tiskalniku. Ko se odločamo za nakup, lahko izberemo orginalni toner, ki je cenovno dražji, saj je produkt proizvajalca tiskalnika. Cenejša opcija so kompatibilni tonerji – ti ustrezajo tiskalniku, čeprav je proizvajalec drug. So pogosta izbira potrošnikov. Za vse tiste, ki vestno upoštevajo ekološke smernice, pa so na voljo obnovljeni tonerji.

Sestava tonerja v tiskalniku

Toner v tiskalniku vsebuje prah oziroma fino mleto plastiko, najpogosteje poliester.

YouTube video
Če se odločate, da bi kupili Canon printer, si oglejte video za multifunkcijski laserski tiskalnik Canon Color imageCLASS MF654Cdw, ki omogoča tiskanje, kopiranje in skeniranje ter ima tudi prilagodljiv 5-palčni barvni zaslon na dotik. Ta model z bogatimi funkcijami podpira mobilno tiskanje in ponuja visoke hitrosti tiskanja.

V preteklosti so uporabljali tudi druge vrste plastike. Bolj drobno, kot je mlet prah v tonerju, kvalitetnejši bo tisk.

Iz iste kategorije: