spletni strežnik
Tehnologija Matej  

Kakšna je razlika med spletno stranjo, strežnikom in iskalnikom?

Marsikdo med vami zagotovo vsaj približno ve, kaj je spletna stran, spletni strežnik in iskalnik. Če pa bi morali omenjene izraze definirati po svojih besedah, bi bila naloga za marsikoga ne ravno najbolj preprosta.

Strežnik na spletu lahko definiramo kot računalnik, ki gostuje spletno stran ali pa več spletnih strani. Računalnik pošlje stran oziroma dokument na zahtevo uporabnika.

Kaj je spletna stran in kaj brskalnik?

Spletna stran je dokument, ki ga je možno prikazati v spletnem brskalniku. Čeprav se torej spletna stran najpogosteje omenja v ednini, gre običajno za skupek strani oziroma dokumentov, ki so povezani med seboj, in to na najrazličnejše načine.

Brskalnik se lahko definira kot program, ki zna prebirati dokument ter ga nato pravilno prikazovati na zaslonu. Poznanih je kar nekaj brskalnikov, med drugim tudi Google.

Strežnik kot posebna vrsta računalnika

Za spletni strežnik torej lahko rečemo, da gre za prav posebno vrsto računalnika. Ta gostuje eno ali pa več spletnih strani. Povezan je v svetovni splet.

Spletni strežnik podpira fizično izmenjavo podatkov z drugimi napravami
Spletni strežnik se poveže z internetom in podpira fizično izmenjavo podatkov z drugimi napravami, povezanimi s spletom.

Gostovanje pomeni, da so prav vse spletne strani in njihove informacije na razpolago na tem računalniku – torej na strežniku. To pomeni, da je stran na spletu javno dostopna. Spletno stran strežnik pošlje vsem, ki jo v brskalniku zahtevajo. To naredijo tako, da spletno stran vpišejo v naslovno vrstico. Ena od možnosti je tudi ta, da stran na spletu iščejo preko brskalnika Google.

Zamenjava izrazov spletna stran in spletni strežnik

Verjetno ste kdaj koga slišali reči, da njegova spletna stran ne deluje. To seveda lahko pomeni, da ne deluje zgolj spletni strežnik.

Ne smemo torej zamenjevati izrazov, kot sta spletna stran in spletni strežnik.

Kakšna je razlika med spletnim iskalnikom in spletnim brskalnikom?

Prav tako večina ljudi meša izraza spletni iskalnik in spletni brskalnik. Spletni brskalnik pomeni programsko opremo oziroma aplikacijo, ki prikliče ter poskrbi za pravilen prikaz strani na spletu.

YouTube video
Spletni iskalniki so orodje, ki ga uporabljate v spletnem brskalniku, vendar ta dva izraza ne opisujeta iste stvari.

Spletni iskalnik pa je spletna stran, ki obiskovalcem spleta pomaga najti informacije oziroma spletne strani na internetu. In zakaj prihaja do zmešnjave v tem primeru? Ker ko odpiramo brskalnik, se seveda odpre tudi spletna stran za iskanje strani. To pa je seveda povsem logično, ker smo brskalnik na spletu odprli z razlogom, da odpremo spletno stran.

Iz iste kategorije: