Dom in družina Matej  

Nasveti za nakup vrtne kosilnice

Pri izbiri vrtne kosilnice za vaš vrt je pomembno upoštevati velikost in obliko trate. Ročne, vretenaste kosilnice so primerne za manjše atrije in omogočajo natančno košnjo. Kljub temu pa je potrebno z njimi trato kositi pogosteje, zato je to dobra izbira le za manjše površine.

Vrt je prostor, kjer narava in urejenost združujeta svoje moči.

Električne kosilnice za atrije

Atrijske površine običajno zahtevajo manjšo, a učinkovito kosilnico. Električne kosilnice so priljubljena izbira, v zadnjem času pa tudi baterijske kosilnice postajajo vse bolj priljubljene. Za majhne atrije so celo ročne kosilnice dobra izbira. Pomembno je prilagoditi izbiro kosilnice velikosti atrija in specifičnim potrebam.

Motorne kosilnice za srednje velike površine

Če imate travnik približno 500 m2, na katerem rastejo tudi grmovnice, so motorne kosilnice prava izbira. Izbirate lahko med modeli s pogonom ali brez, večina pa je opremljena s sistemom 4 v 1. Ta sistem omogoča pobiranje trave v koš, stranski izmet, izmet zadaj in mulčenje, kar zagotavlja prilagodljivost pri urejanju trate.

Prednosti mulčenja v poletnih mesecih

Mulčenje trate je koristno, še posebej v poletnih mesecih, saj pokošena trava deluje kot naravno gnojilo in ohranja dodatno vlago v tleh. Pri tem postopku zapremo stranski izmet in izmet v koš, kar omogoča enakomerno razporeditev pokošene trave po trati. Redno mulčenje je priporočljivo, da se izognemo previsoki travi in preprečimo nastanek neestetskih kupčkov pokošene trave na travi.

Pravilno mulčenje v senci

Če večino travnika zasenči, je priporočljivo previdno uporabljati mulčenje. V senci se namreč lahko začne razvijati mah, ki bo sčasoma prevzel nadzor nad travnikom. Zato je priporočljivo, da se v senci raje odločimo za druge metode košnje in nekoliko zmanjšamo uporabo mulčenja.

Nakup vrtnega traktorja za večje površine

Če imamo ob hiši ali na prosti parceli približno 1200 m2 trate, postane motorna kosilnica s pogonom primerna izbira. Vendar pa se pri tej velikosti površine mnogi odločijo za nakup vrtnega traktorja, ki omogoča učinkovitejšo in hitrejšo košnjo. Pri izbiri vrtnega traktorja imamo možnost izbire med modeli s košem ali brez. Tisti s košem imajo dodatno možnost preoblikovanja v mulčer ali izmet zadaj z uporabo ustrezne opreme.

Raiderji za okretno košnjo

Raiderji so izjemno iskani za košnjo težko dostopnih mest, kot so pod drevesi in grmovnicami. Njihova okretnost omogoča natančno košnjo v sadovnjakih okoli dreves. Modeli s pogonom na vsa štiri kolesa so še posebej primerni za travnike z večjimi nakloni. Z njimi dosežemo učinkovito urejanje raznolikih terenov.

Naraščajoča priljubljenost robotskih kosilnic

Opazen trend kaže, da se vedno več ljudi odloča za uporabo robotskih kosilnic, ne glede na velikost travnikov. Te napredne naprave so vse bolj priljubljene tako za košnjo manjših atrijev kot tudi za večje površine do 5000 m2. Razvoj te tehnologije prinaša številne prednosti, kot so avtomatizacija, natančnost in udobje.

Izbor pravilne kosilnice za brezskrbno košnjo

Ena od ključnih težav pri košnji je izbira premajhne kosilnice glede na velikost travnika. Pred nakupom je priporočljivo posvetovanje s prodajalcem, da izberete najbolj primerno kosilnico za površino, ki jo boste urejali. Pomembno je tudi razmisliti, ali potrebujete kosilnico s pogonom ali ne.

YouTube video

Užitek v lepo urejenem okolju

Končni cilj vsakega lastnika vrta je užitek v lepo urejenem okolju. Izbrana kosilnica igra ključno vlogo pri doseganju tega cilja. Pravilna izbira kosilnice, prilagojena potrebam in značilnostim vašega travnika, vam bo zagotovila brezhibno košnjo in užitek v zeleni površini.

Iz iste kategorije: