Dom in družina Matej  

Škarje za živo mejo in oprema za urejen vrt

Urejen vrt in lična okolica hiše imata velik vpliv na kakovost bivanja, seveda pa tudi na sam izgled objekta in na vtis, ki ga naše domovanje naredi. Za kar najboljši rezultat se bomo morali nekoliko potruditi, a na srečo imamo na tem področju kar nekaj pomoči – s tem mislimo predvsem na opremo, ki jo uporabljamo pri delu na prostem.

Gotovo pridejo najbolj do izraza tiste naprave, ki skrbijo prav za to, da je okolica naše hiše kar se da urejena. To so recimo škarje za živo mejo, ki so v veliki meri prilagojene temu namenu. Ne pridejo sicer v poštev v prav vsakem primeru, nekateri nimajo žive meje in okrasnega drevja, a gotovo si s takšno opremo lahko močno pomagamo, če moramo urejati takšno in drugačno okrasno rastlinje. Imamo pa seveda na voljo še mnoge druge izdelke, ki služijo podobnim namenom. Gotovo moramo omeniti že vrtne kosilnice, s katerimi skrbimo za idealno pokošeno zelenico, poleg tega pa imamo na terenu še mnoge druge opravke, za katere uporabljamo razno opremo.

Pomembno je, da smo na delo dobro pripravljeni. Tako si naloge tudi poenostavimo, predvsem pa pridemo do boljših rezultatov. Dobra zbirka kakovostne opreme je nujni pogoj za uspešno delo!

Katero opremo potrebujemo – škarje za živo mejo, kosilnice, motorne žage?

Na voljo je ogromno opreme, ki jo lahko uporabimo pri delu na vrtu. Ni nujno, da se bodo vsi pripomočki izkazali za uporabne, kaj šele nujne. Pametno je, da se najprej opremimo s tistimi izdelki, ki jih bomo gotovo pogosto uporabljali za vsa nujna opravila pri delu na vrtu.

Za urejeno živo mejo seveda poskrbijo škarje za živo mejo

Če imamo živo mejo, so škarje za živo mejo gotovo nujni pripomoček. To rastlinje se namreč hitro razrašča in ravno s tem opravlja svojo glavno nalogo, ustvarja naravno prepreko in ogrado. A če žive meje nimamo pod nadzorom, bo hitro zašla tudi v kotičke, kjer nima kaj iskati, predvsem pa je bo kar naenkrat preveč. Bolje bo, da dobro skrbimo za idealno obliko žive meje in zagotovimo, da je rastlina vedno lepo pristrižena. Prav tako so škarje za živo mejo uporabne za tiste, ki imajo druge okrasne rastline, ki jih je treba lepo oblikovati.

YouTube video

Skoraj vedno je med nujno opremo tudi kosilnica, saj imamo opravka z zelenico, tudi če je ta precej majhna. To pomeni, da imamo pri izbiri vrtne kosilnice kar nekaj možnosti in odločitev morda ne bo povsem lahka. Kosilnice se razlikujejo v mnogih lastnostih in ponujajo različne izkušnje pri uporabi, gotovo pa lahko računamo na to, da bomo z dobro kosilnico svoje delo odlično opravili. Na domačih zelenicah pogosto uporabljamo kar nahrbtne kosilnice ali manjše samohodne kosilnice, ki se izkažejo za nujno opremo.

Škarje za živo mejo in oprema za drevje

Že živa meja je lahko velik izziv, še več dela pa bo z grmičevjem in drevjem. Lahko gre za okrasne rastline, pogosto pa se srečujemo s kakšnimi vsiljivci, ki jim želimo preprečiti dostop do posestva. Tudi takšne izzive naslovimo predvsem z dobro opremo.

Resda so škarje za živo mejo zelo vsestranske in jih lahko uporabimo tudi za grmičevje, a običajno se za delo z lesom poslužimo druge opreme. To je seveda motorna žaga, ki se pri zahtevnem delu z lesom najbolje obnese. Uporabimo jo predvsem za obrezovanje drevja in čiščenje grmičevja, to je pogosto opravilo tudi na manjših domačih vrtovih. Imamo pa še kup drugih nalog, pri katerih nam motorna žaga močno pomaga, zato se tudi ta pripomoček uvršča kar med nujno opremo.

Prav tako se moramo posvetiti nekaterim opravilom, ki niso nujno vezana za rastlinje, temveč ciljajo na lepo in urejeno okolico, tudi na vzdrževanje čistoče. Za tak rezultat uporabljamo raznovrstno opremo.

Škarje za živo mejo in ostala oprema za vzdrževanje čistoče

Vzdrževanje čistoče je pomembna naloga, ki jo imamo pri skrbi za svoj dom in okolico. Pri tem se seveda poslužujemo že osnovne opreme, nenazadnje škarje za živo mejo v veliki meri skrbijo prav za to, da imamo okolico doma kar se da čisto in urejeno. A za odličen rezultat pri teh prizadevanjih je pametno uporabiti tudi namenske pripomočke, ki jih uporabljamo prav za čiščenje.

Škarje za živo mejo so tudi sicer uporabne za vzdrževanje urejene okolice

Za čiščenje zunanjih površin je vsekakor najbolj priporočljivo uporabiti visokotlačni čistilnik. To je vsestranska oprema, ki nam pomaga pri čiščenju nedostopnih kotičkov in trdovratne umazanije na zunanjih površinah. Prav tako se dobro obnese pri čiščenju opreme, ki jo uporabljamo na vrtu, pa tudi pri čiščenju ograj in drugih elementov. Gre za vsestranski pripomoček, ki ga bomo gotovo s pridom izkoristili. Pravzaprav se tudi visokotlačni čistilnik uvršča med nujno opremo, če želimo zagotoviti lično urejenost okolice svoje hiše, saj tak rezultat ne bo mogoč, če ne moremo vzdrževati popolne čistoče.

Vedno lahko pričakujemo, da bomo z rezultati svojega dela zelo zadovoljni, če pri tem uporabljamo kakovostno opremo, ki je dobro prilagojena svojemu namenu. V nekaterih primerih potrebujemo specializirano orodje, kot so škarje za živo mejo, pogosto pa večino dela opravimo z vsestranskimi pripomočki.

Iz iste kategorije: