Tehnologija admin  

Uredite si kakovostno gostovanje spletnih strani

Spletna stran vedno potrebuje prostor, kjer bo postavljena in temu rečemo gostovanje spletne strani. Velikokrat sem se že srečal z lastniki podjetja, ki so pričakovali, da jo bo tisti, ki jo je naredil imel nekje »pri sebi«, »v zraku«, »na satelitu« ali da bo kar na njihovem »računalniku od tajnice«, ker ima še skoraj prazen disk. Ali lahko pogledate in poveste, če bo 35 GB dovolj? Ali pa morajo inštalirati še Office in nove Windowse?

Gostovanje spletnih strani, kot mora biti

Spletna stran je sestavljena iz množice malih delov, ki jih rečemo računalniške datoteke. Gostovanje spletnih strani na strežnikih je še posebej pomembno zato, ker se morajo te datoteke prenesti na druge računalnike, torej tiste na katerih so uporabniki, ki po spletu surfajo oziroma deskajo ali če hočete bolj računalniško, prebirajo spletno vsebino. Gostovanje za spletne strani je torej pomembno iz vidika hitrosti in tudi zanesljivosti.

Če govorimo najprej o hitrosti, si lahko predstavljate, da ni vseeno ali se nam neka spletna stran nalaga 2, 3 ali pa celo 10, 15 in več sekund in to ne glede na količino materialov, ki so na njej. Uporabniki preprosto niso pripravljeni čakati tako dolgo in stran zapustijo že preden se sploh naloži v celoti. Tisti, ki mislijo, da je njihov otrok nestrpen, ker ne more počakati pet minut v vrsti na blagajni, si morajo torej pogledati statistiko uporabnikov spletnih strani, ki so verjemite vsaj v povprečju gotovo polnoletni in v veliki večini niso pripravljeni ali morda celo sposobni počakati niti tri sekunde.

YouTube video

Nekateri sicer potrpijo in čas drugim seveda v povprečju dvigujejo, ampak v resnici se že pri petih sekundah število čakajočih drastično zmanjša. Naslednjič torej v vrsti otroka potolažite in ga poskušajte razumeti, kajti pet minut je res veliko proti petim sekundam, pa še za otroke gre!

Drugič, zaradi česar je zares pomembno gostovanje spletnih strani, pa je za marsikatero podjetje primarno to, da je njihova spletna stran ali spletna trgovina dosegljiva 24 ur na dan in to brez zapletov, vdorov in drugih težav. Ko si torej izbirajo podjetje, ki bo skrbelo za gostovanje njihove spletne strani ali trgovine, jih zanima kvaliteta ponujenega servisa, kajti cenovno so tako ali tako skoraj vsi nekje na istem.

Izbirajte na podlagi izkušenj več uporabnikov

Pogosto se kdo zapodi na forume, pogleda kje je gostovanje spletnih strani najcenejše, vpiše morda celo v iskalnik Google »akcija« in podobne ključne besede, ki mu vržejo na vrh ceneno robo in potem se čudi, da je namesto za 150, dobil samo za 149 nekaj, kar mu sploh ne deluje. Krivi so seveda vsi, samo on ne, ker ni naredil svoje domače naloge.

Ta pa naj bo v osnovi iskanje čimveč pozitivnih komentarjev o nekem servisu, ki ponuja gostovanje spletnih trgovin in strani in med tistim, ki imajo najvišjo oceno, se na koncu odločite na podlagi še nekaterih drugih parametrov.

Iz iste kategorije: