napis za nagrobnik
Nasveti in posel Matej  

Potek izdelave nagrobnikov

Nagrobnik predstavlja zelo močan simbol spomina na preminule. Pri sami izdelavi nagrobnega spomenika in oblikovanju kamnoseki ustvarjajo oblike. Te ponazarjajo najrazličnejše simbole življenja, smrti, večnosti.

Nagrobni spomenik je lahko izdelan iz granita ali marmorja, obenem pa v kamnoseštvu nudijo še številne dodatke za nagrobnike pa tudi storitve, ki zagotavljajo, da svojim dragim postavite lep ter trajni spomin. Tudi napis za nagrobnik je pomemben del takšnega spomenika.

Različne vrste nagrobnikov

Na voljo so različni nagrobniki, na primer klasični nagrobnik, moderno zasnovani nagrobni spomenik, enojni, dvojni nagrobnik, žarni nagrobni spomeniki, žarne veže.

Omenjene vrste nagrobnikov so torej lahko izdelane iz različnih materialov, najpogosteje iz marmorja ali granita. Veliko vlogo imajo še drugi dodatki za nagrobnike.

Čas izdelave nagrobnika

Eno od pogostih vprašanj je, v kolikšnem času je lahko nagrobnik in napis za nagrobnik narejen. V kamnoseštvu so vam na voljo že narejeni nagrobni spomeniki, med katerimi lahko izbirate. To pomeni, da niso izdelani po meri, ampak so do določene mere standardne oblike.

Napis za nagrobnik - izdelava
Epitaf ali citat nagrobnika pogosto vključuje ime osebe in datume skupaj z napisom za nagrobnik.

Pri vnaprej izdelanih nagrobnikih je torej potrebno izbrati zgolj še napis. Nagrobnik lahko nato prevzamete ali pa se vam ga pripelje na dom – pogosto povsem brezplačno.

Nagrobniki po naročilu

Lahko se odločite tudi za nagrobnik po meri oziroma nagrobnik po naročilu. Za takšen nagrobni spomenik pa seveda kamnosek potrebuje nekoliko več časa. Le na takšen način je lahko izdelan povsem po merah naročnika.

YouTube video
Oglejte si kako se izdeluje napis za nagrobnik

Navadno nobena izdelava spomenika za grob ne traja več kot dva tedna. Tudi nagrobni spomenik izdelan po meri lahko prevzamete sami ali pa vam ga dostavijo na dom.

Cena nagrobnika

Koliko vas bo stal nagrobni spomenik in napis za nagrobnik, je odvisno od kar nekaj dejavnikov. Najprej se mora naročnik oziroma kupec odločiti za vrsto materiala. Lahko se na prime odločite za spomenik iz marmorja ali granita.

Ker so granitni nagrobniki v primerjavi z marmornimi bolj trdoživi, so praviloma cenovno dražji. Pomemben dejavnik, ki vpliva na ceno spomenika, je tudi oblika. Na voljo so klasični, moderni, enojni ali pa dvojni nagrobni spomeniki.

Kamnosek pa poleg oblikovanja in izdelave nagrobnika pomaga tudi pri urejanju dokumentacije in ne nazadnje tudi pri montaži nagrobnega spomenika. Prav tako nudi še prenovo in vzdrževanje spomenika, klesanje, peskanje, graviranje ornamentov in zlatenje ali srebrenje črk.

Iz iste kategorije: