Dom in družina admin  

Najboljše kamnite plošče za moj okus

Več ali manj je vsakomur jasno, da se kamen lahko najde prosto v naravi, a vendar je hkrati vsem tudi jasno, da so kamnine različnih vrst, da se različno obnašajo pri obdelavi in da se tudi njihov videz razlikuje. Kamnine se med seboj delijo med magmatske, sedimentne in metamorfne, glede na njihov izvor, pa so različne tudi tehnične lastnostmi kamnite plošče, ki jo dobite po obdelavi grobega kamna.kamnite plošče

Kamnite plošče se med seboj razlikujejo

Kamnite plošče imajo lahko različno težo, strukturo, barvo, gostoto, teksturo, poroznost in še kaj. Če se kamnite plošče obdela na pravilen način, torej s tem tudi vsako kamenino na svojstven način, je kamen lahko eden najbolj trajnih materialov, ki jih lahko vgradite v svoj dom ali poslovni prostor.

Izbirajte s pomočjo strokovnjakov

Izbira kamnite plošče bo odločilno vplivala tudi na obrabo, ki bo zagotovo prišla skozi leta in čeprav bi večina na prvi mah rekla, da je granit tisti, ki bo držal najdlje, mu odlično konkurirajo tudi manj znani bazalt, porfir in ardezija. Odvisno od tega kje boste kamnite plošče uporabljati pa je tudi to, kakšna naj bi bila njihova optimalna toplotna akumulativnost ter njihove izolacijske lastnosti. Ali boste v kamnite plošče oblekli celo steno ali stopnišče? Stopnišče iz granita bo imelo svojo težo – kje ga torej postaviti? Vprašanj, ki si jih boste zastavili bo še in še, strokovnjaki pa vam bodo nanje z lahkoto odgovorili, saj se z obdelavo kamnitih plošč ukvarjajo že vrsto let.

Katere kamnite plošče izbrati

Osebnih preferenc nimam, kajti sam si s kamnom nisem še nikoli opremljal hiše ali okolice, menim pa, da bo slej ko prej prišel tudi čas za to. Kamnite plošče, ki so mi zelo všeč, so denimo iz sienita, ki je temnozelene barve. Na nek način je podoben granitu in je vremensko zelo odporen. Predstavljam si bordo rdeče stebra ob velikem stopnišču iz sienita, ki bi bil osvetljen z okroglimi podolgovatimi in pokončnimi lučmi. Bi si želeli takšnega vhoda v hišo? Pustimo na strani ceno.
Zanimive so tudi kamnite plošče iz lehnjaka, ki je precej porozen, vendar dobro odporen na vremenske vplive. Posledično se ga v gradbeništvu največ uporablja za končno izdelavo fasad, kjer postane odlična obloga oziroma izolator. Za notranjost se mi zdi še posebej zanimiv serpentin, ki spada med metamorfne kamnine, je tudi ognjevaren, vendar zelo neodporen na vremenske razmere. Posledično je odličen kot dekorativni element v dnevnih sobah, denimo okoli kaminov.

https://www.youtube.com/watch?v=REtqcP8Ape8

Iz iste kategorije: