stružne ploščice
Tehnologija Matej  

Nasveti za izbiro najprimernejše stružne ploščice

Strokovnjaki pravijo, da je primerna izbira stružne ploščice že polovica uspeha vašega dela. Prvo ključno vprašanje, ki si ga morate pri nakupu takšnega orodja postaviti je, ali boste izvajali grobo ali končno obdelavo ali pa samo nekaj splošnega struženja.

Če na primer izvajate grobo obdelavo, je pomembno, da se uporabi lomilec odrezkov za grobo obdelavo, da se lahko sploh spopadete z obremenitvijo odrezkov pa tudi s samo globino reza.

Orodja za optimalno struženje

Za optimalno struženje morate torej izbrati primerno orodje. Pri tem pa seveda upoštevati precej dejavnikov, kot so torej na primer:

  • vrsta obdelave – lahko je zunanja ali notranja,
  • velikost rezalne plošče,
  • vrsto rezalne plošče,
  • geometrijo rezalne plošče.

Če si želite omogočiti čim večjo stabilnost orodja, morate izbirati orodja z držalom, ki mora imeti čim večji premer. Za zmanjšanje vpliva rezalne sile na orodje pa morate vedno izbrati obliko orodja, ki zagotavlja ugoden potek prenosa rezalne sile. Če je le možno, izberite naklon 90 stopinj glede na rezalni rob.

Različne vrste rezalnih ploščic za struženje

Na voljo so različne stružne ploščice, izbrana pa je odvisna zlasti od vrste obdelave. Torej, ali gre za oblikovno struženje, vzdolžno, čelno, profilno ali za struženje navojev. Sama oblika ploščice je standardizirana.

stružne ploščice
Na voljo so različne stružne ploščice, oblika ploščice je standardizirana, izbrana pa je odvisna zlasti od vrste obdelave.

Geometrija stružne ploščice se izbira glede na vrsto obdelave. Od tega pa so odvisne oblike rezalnih robov, prav tako rezalni koti in zaokrožitev. Ključna je seveda še vrsta materiala, ki se ga pri tem obdeluje. Najpomembnejši parameter je zaokrožitev rezalnega roba. Ta definira samo stabilnost v primeru grobe obdelave oziroma kakovost v primeru, če gre za fino obdelavo.

Izbira stroja za struženje

Stružne ploščice predstavljajo osnovno opremo za struženje. Za takšen postopek pa je treba izbrati tudi primeren stroj. To so stružnice, ki so na voljo v več vrstah. Vsem stružnicam je skupno to, da imajo vrtljivo gibanje obdelovanca in podajalno premočrtno gibanje orodja.

YouTube video
Odličen delovni proces stružnice. Ta neverjeten stroj bo presenetil vsakogar.

Sicer pa se stružnice med seboj predvsem razlikujejo glede na položaj glavne osi, glede na število osi in na njihov položaj, možnost uporabe orodij in število orodij, glede na krmiljenje, postopke obdelave, ki jih lahko izvajajo. Stružnice se glede na samo velikost delijo na posamične in serijske.

Iz iste kategorije: