Uncategorized Zdravje Matej  

Kdo lahko dobi očala na recept?

Ste vedeli, da lahko očala na recept dobi vsak, ki ima sklenjeno obvezno in dopolnilno zavarovanje, obenem pa ima eno od okvar ali bolezni oči, ki so določena v okviru pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Na vsake dve leti lahko dobite očala na recept za gledanje na daljavo – otroci do dopolnjenega 15. leta pa lahko očala dobijo vsako leto. Bralna očala oziroma očala za bližino pa zavarovancem pripadajo šele po dopolnjenem 63. letu starosti.

Izdaja naročilnice za pripomoček za vid

Postopek za izdajo naročilnice za pripomoček za boljši vid je sila preprost. Najprej morate pri svojem osebnem zdravniku pridobiti napotnico za pregled pri oftalmologu. Z napotnico se morate na to prijaviti na pregled v javni zdravstveni mreži ali pa na pregled v okulistično ambulanto, ki ima koncesijo za preglede. Strokovnjak ugotovi, ali imate izpolnjene vse medicinske kriterije in ali potrebujete katerega od pripomočkov za boljši vid, ki jih v tem primeru krije zdravstveno zavarovanje.

Cena očal je odvisna od izbire modela okvirja in vrste stekel ter ne glede na to, ali se odločite za nakup z naročilnico ali brez nje.

Če omenjeni pripomoček glede na rezultate potrebujete, se vam bo nato izdala naročilnica. Denarno vrednost naročilnice predstavlja šifra očal, ki je napisana na receptu. Prejeli boste torej očala na recept.

So očala na recept povsem brezplačna?

Cena za očala je odvisna od modela okvirja in od vrste stekel, in to ne glede na to, ali kupite očala z naročilnico ali brez nje. Očala na recept lahko brez doplačila prejmete, a so ta navadno najnižjega cenovnega razreda. Povprečna vrednost recepta, ki krije korekcijska stekla, okvirje in izdelavo, je 50 evrov.

Očala na recept brez doplačila so denimo odlična rešitev, če pripomočka za boljši vid ne potrebujete čisto vsak dan oziroma ga želite pridobiti čim bolj ugodno. Vedeti pa morate, da se njegova kakovost in vzdržljivost v nobenem primeru ne zmore primerjati z dražjimi očali.

YouTube video

Unovčitev recepta za očala

Recept za očala lahko unovčite za katera koli korekcijska očala po izboru. Če želite kupiti boljša, seveda lahko doplačate razliko, ki vam je zavarovalnica ne bo krila. Najbolj pogosto vam sam recept omogoča torej popust pri nakupu očal – pri nakupu očal v vrednosti od 40 do 70 evrov. To je odvisno tudi od dioptrije.

Iz iste kategorije: