Zdravje admin  

Testosteron igra pomembno vlogo pri moških in ženskah

Za testosteron pravimo, da je steroidni hormon, ki sodi v skupino androgenov. Večinoma se pojmuje kot moški hormon, ki pa ga proizvaja tudi telo ženske. Testosteron pa je tako pri moških kot tudi ženskah odgovoren za povečan spolni nagon ter višji libido. 

Vsekakor pa je testosteron zelo povezan še z zadostnim nivojem rdečih krvnih telesc, gostoto kosti, mišično maso, s kakovostnim spancem in visoko ravnjo telesne energije. 

Krivci za pomanjkanje testosterona 

S staranjem testosteron naravno upade. Na pomanjkanje oziroma upad pa vplivajo še drugi dejavniki oziroma krivci, kot so prisotnost kroničnega stresa, nezdrava prehrana, nezdrava črevesna flora, pomanjkanje vitamina D, povečana telesna teža, premalo gibanja ter uživanje zdravil na recept. 

Raven testosterona pa naj bi po raziskavah v današnjem času upadal tudi pri mlajših moških in ženskah, predvsem zaradi omenjenih dejavnikov. 

Znaki za pomanjkanje testosterona 

Pri moških se pomanjkanje testosterona kaže kot zmanjšana spolna sla, utrujenost, neplodnost, slaba koncentracija, zmanjšana mišična masa, izguba kostne gostote, krhke kosti. 

Pri ženskah pa se tovrstno pomanjkanje kaže kot zmanjšan libido, šibek organizem, depresija, spremembe razpoloženja, zmanjšana moč telesa ter kot izguba kostne gostote. 

Če se s tovrstnimi težavami soočate tudi vi, vam priporočamo, da opravite preprost krvni test, ki bo pokazal, ali gre tudi pri vas za pomanjkanje testosterona. Vsekakor pa se morate v vsakem primeru pogovoriti s svojim zdravnikom. 

YouTube video

Spodbujevalci testosterona 

Najbolje je, da si testosteron povečate kar z naravnimi spodbujevalci. Priporočamo vam pogoste in dosledne treninge z utežmi. Kombinirati jih morate s t. i. intervalnimi treningi. Vsaj trikrat na teden dvigujte uteži od 30 minut do ene ure. 

Sicer pa si o tovrstnem treningu in naravnih spodbujevalcih za zvišanje testosterona lahko preberete tudi na spletnih portalih oziroma na spletnih straneh, kot je, na primer, spletna stran popolnapostava.com. 

Zdrav življenjski slog 

Vsekakor pa treningi ne bodo zadostni za zviševanje testosterona, če se boste še naprej nezdravo prehranjevali. Poskrbite za zdrave in uravnotežene obroke, ki jih pravilno razporedite skozi ves dan. Poskrbite še za zadostno mero spanca, ki v veliki meri vpliva na kakovost vašega življenja. 

Zdrava prehrana, zadostna mera gibanja in spanca vam prav tako omogoča testosteron v zadostni količini. 

Iz iste kategorije: