Avtomoto admin  

Odbijači v barvi karoserije?

odbijaci

Nekoč so bili avtomobilski odbijači iz kovine – ta je bila sicer lepa, dokler je bila nova in bleščeča, predvsem pa brez poškodb, nato pa je pričela rjaveti, hitro pa so se pripetile tudi poškodbe. Z razmahom uporabe plastičnih mas pa so odbijači postali precej manj občutljivi in tudi po masi lažji.Plastika pač ni tako zahtevna za vzdrževanje in dobro kljubuje vsem vremenskim vplivom, pred kovino pa ima še eno prednost: je prožnejša. Če so se na kovinskih odbijačih poškodbe takoj poznale, so bile na plastičnih manj vidne oziroma odbijač ni počil za vsako malenkost.

Odbijači vplivajo na videz avtomobila

Če smo za stare, kovinske odbijače, zapisali, da so bili vsaj na novih avtomobilih bleščeči in lepi, pa to za plastične odbijače zelo dolgo ni veljalo. Večinoma so bili temno sive barve, ki je hitro pokvarila celoten estetski videz avtomobila. Tako so pričeli proizvajalci razmišljati o tem, kaj bi bilo mogoče storiti – in tako smo najprej pri dražjih, potem pa tudi pri manjših in cenejših avtomobilih, dobili odbijače v barvi karoserije avtomobila.

YouTube video

Kaj pa cena?

odbijači v barvi karoserije se pri nekaterih znamkah oziroma modelih še vedno smatrajo za prestiž, kar pomeni, da jih je mogoče dobiti za dodatno plačilo – a takšni primeri so na srečo vse bolj redki. Gotovo pa drži, da moramo seči nekoliko bolj globoko v žep v primeru, ko katerega od odbijačev v barvi karoserije poškodujemo. Dokler so bili odbijači iz temne plastike, se je poškodovane veliko bolj enostavno popravilo ali tudi precej hitro zamenjalo – starega se je od montiralo in nadomestilo z novim. Če imate odbijače v barvi karoserije, pa je strošek višji, ker ne gre zgolj za demontažo in montažo. Odbijači v barvi karoserije namreč dobijo barvo šele po barvanju. Ko mehanik ali ličar naroči odbijač, je ta barvno neobdelan, tako da ga je treba najprej poslati na barvanje oziroma lakiranje v barvo vašega avtomobila. To vzame kar nekaj časa in tudi zahteva nekaj materiala, tako da gre seveda za zamenjavo, ki je dražja.
Kdaj pa je zamenjava potrebna? Kadar pride zgolj do manjše razpoke ali odrgnine, se tudi odbijači v barvi karoserije lahko popravijo, in če za popravilo odbijača ne bo plačal povzročitelj poškodbe (kadar je nezgodo zakrivil nekdo drug) ali nimate prestižnega avtomobila s polnim kasko zavarovanjem, vam to vsekakor priporočamo.

Iz iste kategorije: