Avtomoto admin  

Okrasni pokrovi prikrijejo največjo lepotno napako

Pri avtomobilih združujemo uporabnost in estetiko, zaradi česar so pomembne tako tehnične karakteristike, kot samo oblikovanje. Kar priznajmo – pri marsikaterem avtu nas hitro pritegne njegov videz, predvsem oblika njegove zunanjosti. Če bi pri avtih mislili zgolj na praktični del, potem ne bi bilo nobene potrebe, da se toliko vlaga v razvoj novih oblik karoserije, pa tudi kupcem bi bilo povsem vseeno, kakšne barve je avto, kakšna je oblika zadnjih ter sprednjih luči in podobno.

A je ravno nasprotno – ne le, da mislimo na videz avtomobila, kakršen je ta v osnovi, temveč ga želimo še izboljšati. Tako dobijo naši avtomobili dodatke, ki služijo lepoti, mnogi pa so tudi praktični – tako kot na primer okrasni pokrovi pri avtomobilih, ki imajo običajna, jeklena platišča.

»Radkape« prikrijejo lepotni primanjkljaj

Priznajmo: vsak avtomobil je videti lepši, če ima nameščena platišča iz lahke litine. Ta so lepo oblikovana in so predvsem lepe srebrne barve, saj ne rjavijo. Klasična, jeklena platišča, pa gotovo ne morejo pritegniti pozornosti v pozitivnem smislu, zato jih raje skrijemo – pokrijejo jih okrasni pokrovi. Ja, tako kot ženske kakšno napako na svojem obrazu prekrijejo s pudrom.
Pokrov platišča ima nalogo, s svojim videzom posnema videz platišč iz lahke litine, vendar pa nam ta videz pomaga ustvariti za precej nižjo ceno.

Lita platišča namreč niso poceni, poleg tega pa je pri njih še nekoliko višji strošek pri premontaži pnevmatik. A da bi bil avto videti bleščeč, jih pravzaprav ne potrebujemo, še zlasti pa bi bil njihov nakup povsem nesmiseln pri cenejših ali starejših avtomobilih. »Radkape« oziroma pokrovi platišč so videti povsem v redu: zdi se, da so kovinski, pa čeprav so v resnici iz plastike, in torej precej poceni.

Imajo okrasni pokrovi tudi praktično vrednost?

Kadar namestite na kolesa avtomobila plastične pokrove, boste s tem predvsem zaščitili platišče. Njegovemu rjavenju se sicer ne morete izogniti, lahko pa poskrbite, da ne prihaja do poškodb, ki bi nastale ob nerodnem parkiranju v bližini robnika in podobno. Pokrov namreč zaščiti platišče, da ga ne obdrgnete, s tem pa ima to precej daljšo življenjsko dobo.

Kaj pa čiščenje?

YouTube video

Kadar se lotite čiščenja avtomobila, ni potrebe, da se okrasni pokrovi snamejo, vsekakor pa je dobro, da skozi reže v njih s curkom vode sperete tudi umazanijo, ki se je nabrala spodaj. Tako boste s platišč odstranili blato in pesek.

V kateri trgovini se lahko kupijo najboljši rezervni deli za motorje? Preberite si več o tem v posebnem članku.

Iz iste kategorije: