homokinetični zglob za avto
Avtomoto admin  

Homokinetični zglob za avto omogoča bolj zmogljivo vožnjo

Vsako vozilo je izdelano iz nešteto delov in prav vsak del mora opravljati svojo funkcijo. Če kateri del avtomobila odpove ali ne deluje več tako, kot bi moral, ga je treba čim prej zamenjati. V nasprotnem primeru si lahko naredimo še več škode, obenem na cesti ne poskrbimo za svojo varnost in varnost drugih udeležencev.

Med številnimi deli vozil se nahaja tudi tako imenovani homokinetični zglob za avto. Gre za del avtomobila, ki lahko kar precej pripomore k bolj mirni pa tudi k bolj zmogljivi vožnji. Njegova življenjska doba je v povprečju med 70 000 in 80 000 prevoženimi kilometri. Pogosto se takšen avto del pokvari zlasti kot posledica zrahljanosti, abrazivne obrabe kroglic ali kot posledica korozije.

Dokončna okvara homokinetičnega zgloba za avto

Raziskave kažejo na to, da se avtomobilski homokinetični zglob najpogosteje dokončno okvari predvsem zaradi nenehnih zagonov. To pomeni z drsanjem po kolesih. Še zlasti se to pogosto pripeti tedaj, ko z avtomobilom vozimo po slabo urejenih cestah. Krivec za to je ne nazadnje lahko tudi prevelika obremenjenost samega motorja vozila.

Homokinetični zglob za avto pripomore k mirni vožnji.
Homokinetični zglob za avto lahko precej pripomore k bolj mirni pa tudi k bolj zmogljivi vožnji.

In kako lahko najhitreje vemo, da je nekaj narobe z homokinetičnim zglobom? Tipičen znak za okvaro takšnega avto dela je specifičen zvok pokanja, in sicer v času, ko naše vozilo zavira. Seveda se zvok pokanja lahko pojavi tudi v času pospeševanja, pri speljevanju koles v jamo, prav tako tudi pri vožnji čez najrazličnejše ovire.

Na težave z omenjenim avto delom lahko pokažejo tudi vibracije, ki jih povzroča volan. Ne nazadnje še nežni tresljaji, ko speljujemo vozilo.

Kdaj je treba poskrbeti za zamenjavo?

Praviloma je treba homokinetični zglob za avto zamenjati v trenutku, ko se pojavijo omenjene težave. Ko se zamenjuje takšen del, je potrebno odstraniti celotno pogonsko gred iz menjalnika. To delo je treba obvezno zaupati strokovnjakom, ki jih lahko najdete v prav vsakem avtoservisu.

YouTube video
Kako zamenjati homokinetični zglob na AUDI A6 C5 Avant [VIDEO VODNIK AUTODOC]

Nameščanje novega homokinetičnega zgloba za avto narekuje zamenjavo vseh pritrdilnih elementov in še nanos primernega mazila. In ko boste kupovali nov tovrstni avto del, morate obvezno vedeti, da se pri samodejnem menjavanju praviloma uporabljata dva različna tipa. To sta zunanji in notranji homokinetični zglob za avto.

Iz iste kategorije: