Karoserija avtomobila
Avtomoto admin  

Karoserija poskrbi za videz vozila

Karoserija avtomobila je znana zlasti po tem, da vozilom daje videz. Za takšen del avta pa moramo seveda izjemno dobro poskrbeti s primernim vzdrževanjem. S tem poskrbimo tudi za njegovo življenjsko dobo. Čisto vsi deli karoserije za avto skrbijo za ustrezno vožnjo, in to ne glede na stanje na cestišču oziroma ne glede na letni čas.

Avtomobilska karoserija je torej zlasti odgovorna za videz vozil. Nekateri menijo, da deli karoserije predstavljajo okvir, kamor se nato umešča vse druge dele avta. Karoserija torej skrbi za to, da lahko naše vozilo sploh stoji pokonci in da se nanj lahko nameščajo še premični deli vozila, kot so denimo pogonska gred, kolesa, vzmetenje.

Poglavitne naloge avtomobilske karoserije

Karoserijski deli pri avtu predstavljajo elemente oziroma posamezne komponente, ki sestavljajo karoserijo. Takšni avto deli so namenjeni predvsem omogočanju varnosti in absorpciji energije. Prav tako skrbijo za učinkovito razpršitev energije ob trkih vozil pa tudi udarcih. Med vožnjo deli karoserije za avto voznika in potnike varujejo in ščitijo pred najrazličnejšimi vremenskimi vplivi.

karoserija za avto skrbi za udobno vožnjo
Vsi deli karoserije za avto skrbijo za ustrezno vožnjo, in to ne glede na stanje na cestišču oziroma ne glede na letni čas.

Karoserija torej omogoča dovolj udobno in prijetno vožnjo za vse udeležence v avtu. Med sestavne dele karoserije pa sodijo na primer okna, odbijač, paneli, žarometi in še drugi deli razsvetljave, prav tako stranska ogledala, vratne kljuke, spojlerji, mreža hladilnika, pokrov prtljažnika, plinske vzmeti., zaščitni in dekorativni trakovi.

Materiali karoserije za vozila

Pomembno je, da je karoserija avtomobila izdelana iz kakovostnih materialov. Ti so lahko zelo različnih vrst. Daleč največ vozil je še vedno izdelanih iz jeklenega ogrodja, prav tako tudi iz aluminija.

YouTube video
Zakaj Jaguar za izdelavo svojih avtomobilov uporablja aerospace aluminij?

Dražja vozila v primeru karoserije seveda vključujejo več aluminija. Vozila višjih cenovnih razredov so prav tako izdelana iz karbonskih oziroma ogljikovih vlaken. Takšni materiali lahko na izjemno učinkovit način pripomorejo, da so avtomobili še bolj lahki in bolje vodljivi. Njihova karoserija je hkrati tudi bolj toga. Posledično to lahko zelo dobro preprečuje zmečkanje ob morebitnem trku.

Samonosna avto karoserija

Za vozila, ki imajo nekoliko nižja težišča, manjšo maso in boljšo aerodinamiko, pa se uporablja tako imenovana samonosna avtomobilska karoserija. Takšna vrsta je v primerjavi z običajno bistveno bolj varna.

Sicer pa so prav vsi deli karoserije za avto v tovarni temeljito testirani in prilagojeni na takšen način, da lahko na najbolj učinkovit način poskrbijo za preprečevanje posledice trkov.

Iz iste kategorije: