Avtomoto admin  

Zamenjava delov avtomobilske karoserije

Naš avtomobil je sestavljen iz različnih komponent. Tem delov v celoti tudi pravimo avtomobilska karoserija. Sestavlja jo pokrov motorja, vrata, prtljažnik, odbijači ter samo telo avtomobila. Dejstvo je, da so omenjeni deli vozila tudi najbolj izpostavljeni raznim elementom narave. V primerih nesreče pa se lahko tudi huje poškodujejo. Tako je potrebna menjava delov karoserije avtomobila, saj tako zagotovimo tehničino spravnost našega jeklenega konjička. Seveda je pa dobro, če se zavedamo, kdaj je potrebna menjava različnih delov zunanjosti našega vozila.

Pokrov motorja ščiti motor pred različnimi dejavniki

Pokrov motorja je eden izmed večjih delov avtomobilske karoserije. Njegova naloga je, da ščiti motor pred vlago, umazanijo ter raznimi udarci. Poleg tega pa omogoča servisni dostop do motornega dela avtomobila. Tako lahko mehanik pregleda površino motorja, akumulator, vodno črpalko, ABS računalnik in druge komponente. Res pa je, da se pri majhnih trkih lahko pokrov motorja skrivi ali drugače poškoduje. To pa pomeni, da ga bo potrebno popraviti ali zamenjati, da bo še naprej lahko ščitil motor.

Zamenjava vrat pri trkih

Vrata avtomobila so eden izmed najbolj koristnih delov karoserije. Omogočajo, da varno vstopimo v vozilo ter ščitijo potnike pred vetrom, žužki, hladnim ali vročim zunanjim okoljem ipd. Pri manjših trkih je zelo verjetno, da se bodo poškodovala voznikova, sovoznikova ali vrata za potnike. Tako jih morda ne bomo mogli več varno zapreti, saj ne bodo poravnana s karoserijo avtomobila. 

Res pa je tudi, da lahko vrata napade rja. Če je ni možno odstraniti, bomo morali vrata zamenjati, da omogočimo nadaljnjo varno uporabo našega avtomobila.

YouTube video

Prtljažniška vrata vozila imajo več pomembnih nalog

Kot vsak del karoserije na avtomobilu, imajo tudi vrata prtljažnika več nalog. Zagotavljati morajo aerodinamično pretočnost avtomobila med vožnjo. Tako se zniža poraba goriva, izboljša pospešek vozila, ter zagotovi bolj udobna vožnja. Če se prtljažniška vrata skrivijo ali drugače poškodujejo, morda ne bodo več služila prej omenjenim nalogam. To pa pomeni, da naše vozilo ne bo več varno za voziti. Vrata prtljažnika pa tudi zavarujejo tovor pred tem, da bi padel iz vozila pri hitri ali počasni vožnji.

Odbijači ščitijo karoserijo pred poškodbami

Res je, da so odbijači del avtomobilske karoserije, vendar so namenjeni ščitenju vozila pred poškodbami. Tako pri trku odbijač prejme večino sile in jo razpodeli po svoji površini. S tem pa zaščiti telo vozila, kot tudi motor in druge občutljive notranje komponente. Odbijači so zelo pogosto menjan avtodel, saj se hitro opraskajo in poškodujejo na različne načine.

Na spletni strani www.silux.rs lahko zasledimo ogromno število delov karoserije za veliko vrsto različnih vozil. Z naprednim iskalnikom na omenjeni strani pa lahko hitro najdemo točno tak avtodel, kot ga potrebujemo.

Iz iste kategorije: