Zobati jermen
Avtomoto admin  

Zobati jermen skrbi za pogon odmičnih gredi

Zobati jermen je del vozila in njegova glavna naloga je ta, da dobro poskrbi za pogon odmičnih gredi. Ker se lahko hitro obrabi, ga je zato potrebno tudi redno menjati, saj motor ne more delovati brez brezhibnega zobatega jermena. 

Večina od proizvajalcev avtomobilov v servisni knjižici predpiše, kdaj je treba zamenjati zobati jermen. In čeprav skrbite, da je tovrstni jermen res redno menjan, morate prav tako biti zelo pozorni na opozorilne znake, ki kažejo na to, da je z zobatim jermenom nekaj narobe.

Kateri so najočitnejši znaki za menjavo zobatega jermena 

Ali veste, kateri znaki so najbolj očitni za zamenjavo zobatega jermena? To so tiktakanje motorja, vžig vozila v prazno, tresenje vozila ter premalo obratov in spuščanje olja pod pokrovom zobatega jermena.

Zobati jermen

Če torej motor vašega vozila čudno tiktaka, je možno, da je lahko zobati jermen preskočil ali pa da gre za napenjalce jermena. Ne glede na to, kaj bi lahko bilo, je treba poskrbeti, da pri mehaniku čim prej preverite stanje kompleta zobatega jermena.

Vsekakor pa je lahko tiktakanje motorja tudi znak za nizek tlak motornega olja oziroma da v motorju vašega avta primanjkuje olja. Če tiktakanje slišite občasno, je velika verjetnost, da gre za okvaro vakuumske črpalke za zavore. To boste najlaže preverili tako, da boste nekajkrat pritisnili na zavoro. In medtem ko vozilo stoji prižgano na mestu, se mora tiktakanje ustaviti.

Avto vrti motor, a se ne vžge 

Če hočete prižgati svoje vozilo in se to obrača z lahkoto, pri tem pa se ne vžge, to najverjetneje pomeni, da je zobati jermen počil. V takšnem primeru lahko jermen povzroči škodo še na drugih sestavnih delih motorja.

YouTube video

Bodite pozorni tudi na to, ali je mastno okoli zobatega jermena. Če je, je to lahko vzrok tesnilni obroč na odmični gredi ali tesnilo na samem pokrovu ventilov. Spuščanje olja lahko povzroči pregrevanje motorja. Obenem pa v takšni situaciji obstaja še možnost, da se zobati jermen predčasno obrabi.

Takojšnje ukrepanje ob katerem koli opozorilnem znaku 

Praksa kaže na to, da lahko pretrgani zobati jermen povzroči še uničenje sestavnih delov motorja. Ravno zato je priporočljivo oziroma bolj kot ne nujni, da takoj ukrepate, ne glede na to, na kateri opozorilni znak za poškodbo jermena naletite.

Težavo je najbolje odpraviti kar na strokovnem servisu, na katerega se lahko naročite kar s pomočjo spleta, kjer je veliko takšnih podjetij, ki vam poleg strokovnih servisov ponujajo še nove ali rabljene dele ta vaše prevozno sredstvo.

Želite izvedeti kako se pravilno uporablja in vzdržuje klima? Preberite članek z naslovom “Tipi avtomobilske klime in njihovo vzdrževanje“.

Iz iste kategorije: