Avtomatska klima za avtomobil
Avtomoto admin  

Tipi avtomobilske klime in njihovo vzdrževanje

Na splošno ločimo tri vrste avtomobilskih klim. To so ročna, polsamodejna in samodejna oziroma avtomatska klima za avto. Vsaka vrsta je opremljena s krmiljenim procesorjem, razlika je v načinu krmiljenja. 

Za uporabnika pa se avto klime razlikujejo tudi glede na način nastavljanja temperature ali zračnega toka. Ročne in polsamodejne klime so preprostejše, načeloma imajo tipala v notranjosti avta. Ta dajejo nadzorni enoti podatke o temperaturi. Tako se prilagaja količina ter pretok zraka v kompresorju. Avtomatske klime za avto podatke pridobivajo iz več tipal. Ta merijo vlago, zunanjo in notranjo temperaturo, delovanje motorja, obremenitev in podobno. Ta vrsta avto klime je natančnejša ter odzivnejša, kar ne nazadnje pomeni manjšo porabo goriva.

Vzdrževanje avtomobilske klime 

Redno vzdrževanje klimatske naprave za avto poskrbi še k večjemu udobju ter podaljšanju življenjske dobe same klime. Plin namreč ne hladi samo zraka v potniški kabini, temveč tudi kompresor klima naprave.

Klima za avto
Avtomatska klima za avto

Če je plina premalo ali ga popolnoma zmanjka, je hlajenje kompresorja manj učinkovito. Posledično lahko pride do mehanskih poškodb. Z dobro delujočo klima napravo se lahko peljete precej udobneje, v poletnih mesecih pa še toliko varneje. Servisni interval za klimo je na vsaki dve leti. Če letno prevozite več kot 30 000 kilometrov, je servis potreben enkrat na leto. 

Ker so avtomobilske klima naprave idealno gojišče bakterij je pri servisiranju potrebna tudi dezinfekcija. Pršilo za čiščenje avto klime se lahko kupi tudi v prodajalnah z izdelki za avte. Čiščenje klime je preprosto, opravite ga vsaj enkrat na leto. 

Pravilna uporaba klime za avto 

Vozilo je treba že pred vožnjo primerno prezračiti. S parkiranjem v senci lahko dosežete, da je temperatura v notranjosti veliko nižja. Tako prihranite tudi pri uporabi klime. Če za prezračevanje nimate časa, ker se vam mudi, med vožnjo samo za nekaj minut spustite stekla.

YouTube video

Preden v avtu prižgete klimo, je treba spuščena okna zapreti. Klimo nastavite na zaprt krog delovanja oziroma na notranje kroženje zraka. S tem boste izključili dotok vročega zraka iz zunanjosti. Zrak bo krožil samo znotraj kabine. Kmalu se bo ohladil na želeno temperaturo. Klima za avto bo hitreje ohladila že ohlajen zrak iz kabine kot nov zrak iz zunanjosti.

Iz iste kategorije: