Kondenzator klime za avto
Avtomoto admin  

Odlično delujoča avtomobilska klima za brezskrbno zimo

Dobro delujoča klima avtomobilska stekla hitro odtaja, preprečuje nastanek zamegljenih stekel ter hitro segreje oziroma ohladi notranjost vozila. Odlično delujoča klima omogoča udobno vožnjo, brez potenja ali pregrevanja. Hlajenje avtomobila je posebej pomembno v primeru vožnje na daljše razdalje, saj moramo imeti prijetno temperaturo v vozilu

Pravilna temperatura avtomobila preprečuje nesrečo

S klimo reguliramo pravilno temperaturo v vozilu. Voznik se mora med vožnjo počutiti udobno, a obenem ne sme imeti prevročega zraka. Vročina v avtomobilu voznika hitro utrudi in lahko posledično voznik za volanom zaspi.

Kondenzator klime za Seat
Kondenzator klime za Seat Toledo

Odlična klima poskrbi za hitro reguliranje temperature in vlage v prostoru. V primeru, da je voznik zaspan, preprosto poveča hlajenje kabine in se zbudi. V kolikor voznika zebe, poveča gretje vozila in se s pomočjo gretja segreje.

Dobra avto klima hladi in čisti zrak

Kvalitetna avto klima poskrbi za hlajenje in gretje vozila, obenem pa skrbi za čiščenje in sušenje zraka. Poskrbi tudi za hitro cirkulacijo svežega zraka po kabini vozila. Tako sveži zrak poln kisika hitro zaokroži po vozilu ter spremeni temperaturo prostora.

YouTube video
Video: Zamenjava kondenzator klime v avtomobilu

Med hlajenjem ne sme prihajati do neprijetnih vonjav s klimatskega sistema. Ves čas mora zrak krožiti nemoteno, brez pojava vlage ali neprijetnih vonjev.

Sestava avto klime in delovanje hlajenja

Avto klima je sestavljena iz petih delov:

Težave s kompresorjem in kondenzatorjem klime

V primeru, da klima deluje s povečano glasnostjo je najverjetneje prišlo do okvare kompresorja. Pojavljati se začne olje na površini ter občasno prihaja do težav z zagonom motorja. Okvarjen kondenzator klime prepoznamo, ko se klima ne odziva na vklop ali pa med vožnjo v počasnejši hitrosti začne izklapljati. V kolikor se kondenzator klime začne nenavadno obnašati, je najverjetneje umazan. Umazan kondenzator je potrebno očistiti preden pride do večjih poškodb klimatskega sistema.

Druge okvare klime in znaki poškodb

Med druge okvare klime spadajo nestabilno delovanje termalnega ekspanzijskega ventila, okvara uparilnika in zamašitev filtra kabine. V primeru neprijetnega vonja v kabini je najverjetneje prišlo do zamašitve filtra kabine.  Nestabilno delovanje termalnega ekspanzijskega ventila se kaže kot prehajanje zraka v kabino v presledkih. Zračenje ni več enakomerno temveč postopno. Okvara uparilnika pa se kaže kot pojav vode in nastanek neprijetnega vonja v kabini.

Iz iste kategorije: