Avtomoto admin  

Kako pomembno je polnjenje klime v avtomobilu?

Polnjenje klime v avtomobilu je pomembno. Tako kot ostale komponente, tudi klima potrebuje redni ter natančni pregled in servis.

Zakaj? Zato ker vsebuje tesnila, ki ne tesnijo popolnoma in skozi luknjice počasi uhaja plin. Ko tega enkrat zmanjka, klima ne bo več hladila. To pa za vas, predvsem v poletnih mesecih, pomeni »vroče vožnje«, če se lahko tako izrazimo. Strokovnjaki na tem področju so mnenja, da je polnjenje klime potrebno najmanj na vsaki dve leti – klima namreč ne hladi samo kabine v avtomobilu, temveč tudi kompresor. In v primeru, da se ta povsem izprazni, lahko pride do okvare.

Vas zanima na kakšen način se izvaja polnjenje klime v avtomobilu?

Kljub navidezno enostavnemu poteku, polnjenje poteka v kar nekaj korakih. Tako v grobem… Sprva je potrebna odtesnitev plina iz klimatske naprave, izpraznitev starega olja in morebitnih nečistoč. Nato sledi testiranje porasta tlaku, zatem se sistem napolni z novim oljem. Po vseh predhodnih koraki, sledi polnjenje klime s plinom in nenazadnje tudi preverjanje ali vse deluje pravilno.

Pogosto se ob polnjenju »avtoklime« priporoča tudi dezinfekcija same naprave in menjava kabinskega filtra, saj se le na ta način lahko zagotovi nemoteno delovanje klime. Morda še niste vedeli, toda v sami klimatski napravi, kot tudi z njo povezanimi prezračevalnimi potmi, se nabirajo škodljive bakterije, plesen, pršice, cvetni prah, ipd. Vse omenjeno sčasoma prodre v avtomobilsko kabino in posledično vpliva na zdravje vseh potnikov. Iz tega razloga je menjava kabinskega filtra resnično dobrodošla. Kar se tiče dezinfekcije klime pa je le ta priporočljiva, saj bo poskrbela za čist in svež zrak v avtomobilu. Izvaja se lahko na več načinov:

  • Ultrazvočna dezinfekcija se izvaja v primeru odstranjevanja močnejših vonjav v avtomobilu (npr. odprava cigaretnega vonja);
  • Dezinfekcijski sprej služi odpravi vseh neprijetnih vonjav.
YouTube video

Z rednim in ustreznim vzdrževanjem klime, boste hkrati prihranili denar za večja popravila, saj bo dlje časa brezhibno delovala. V primeru nerednih servisov in polnjenja, je potrebno večje popravilo, ki pa s seboj prinese tudi večje stroške. V takih primerih je potrebna reciklaža plina, vakuumiranje plina, menjava kondenzatorja, tesnil, uparjalnika, kompresorja, priključkov, ventilov, temeljito čiščenje sistema, ipd… Pa naj vas to zaenkrat ne skrbi. Vi poiščite strokovno usposobljen servis, ki izvaja vzdrževanje in polnjenje klime, vse ostalo pa nato prepustite njim. Verjemite, vaša klima vam bo hvaležna! 

Iz iste kategorije: