Dom in družina admin  

Nov način za merjenje teže čebeljih kolonij

Ljudje se že več kot 10.000 let ukvarjajo s čebelarstvom. Od takrat je tehnologija za ohranjanje zdravja čebeljih kolonij močno napredovala. Res pa je, da se skozi ves ta čas nikoli ni pokazal noben primeren način za tehtanje čebeljih kolonij. To pa se je v zadnjih letih spremenilo, saj je čebelarska tehtnica omogočila bolj preprosto in varno oskrbo čebelnjakov. Poleg tega pa si lahko tudi pomagamo z vgrajeno računalniško tehnologijo, ki nam omogoča spremljanje vsake spremembe teže preko elektronske pošte, pametnega telefona ali računalnika.

Čebelarska tehtnica
Eden izmed glavnih namenov čebelarske tehtnice je prikaz zimskih zalog v koloniji.

Zaloge meda za zimo so zelo pomembne

Eden izmed glavnih namenov čebelarske tehtnice je prikaz zimskih zalog v koloniji. Čebele v mrzlem vremenu ne morejo zapustiti svojega bivalnega prostora. Zato je med, ki so ga čebele shranile za preživetje zime, zelo pomemben, saj njegova nadaljnja proizvodnja ni možna. Enako pomemben pa je prikaz pridelave nektarja v toplejših mesecih. Tako lahko ublažimo škodo, ki jo povzročijo možne nezgode, kot je čebelji rop. Sama tehtnica nas opozori, če se teža kolonije nepričakovano spusti, kar lahko nakazuje, da prihaja do hitrih sprememb v številu čebel ali nektarja.

Manjša potreba po vzdrževanju kolonije čebel

Velika prednost čebelarske tehtnice je potreba po manjšem vzdrževanju. Ker je to izredno natančna naprava, bomo imeli podrobne podatke o statusu naših čebel. Tako bomo lahko izmerili njihov upad ali porast populacije, kot tudi nektarja, ki so ga pridelale. To pa pomeni, da ne bo potrebno tako pogosto ročno odpiranje in pregled kolonij, kar je lahko dokaj zamudno in težavno. S tem pa tudi zmanjšamo možnost vdora parazitov in bolezni, ki lahko načnejo zdravje naših čebel.

YouTube video

Povezava tehtnice z računalniškimi napravami

Moderne tehtnice za čebelarje imajo vgrajene veliko uporabne tehnologije, kot je Wi-Fi, Bluetooth ipd. Še bolj uporabna lastnost pa je, da je možno preko pametnih naprav spremljati podrobnosti teže naših kolonij čebel v realnem času. Statistične podatke po dnevih, mesecih in letih, pa lahko shranimo v oblak, ali kot digitalno poročilo na računalnik. Tako bomo sčasoma lahko prepoznali bolj uspešne kolonije od manj uspešnih. To pa nam bo omogočilo, da naredimo potrebne spremembe in izboljšamo produktivnost pridelave medu.

Lažje merjenje produktivnosti čebel

Za vsakega čebelarja je izredno pomembno, če se zaveda števila in produktivnost svojih čebel. S čebelarsko tehtnico pa bomo lahko imeli dokaj natančno predstavo o obeh omenjenih elementih. Vsaka delavska čebela pridela približno 1/12 čajne žličke meda v svojem življenju. Po merjenju teže kolonije, pa nam to da približno predstavo, koliko čebel se nahaja v vsaki koloniji. Tako lahko opazimo rast ali upad števila populacije skozi celo leto. To pa je glavni pokazatelj zdravja naših čebel.

Na naslovu https://www.beescales.io/cebelarska-tehtnica si lahko preberemo več o vrhunskih tehtnicah za čebelarje. 

Preberite si še naslednji članek: Avtomatizirani namakalni sistemi za travo za boljšo kvaliteto zelenice

V primeru visečega terena prihaja velikokrat do težav pri izbiri namakalnih sistemov za trato

Iz iste kategorije: