Dom in družina admin  

Skozi notranja vrata v lepši svet

Vrata so naš prvi fizični stik z objektom, skozi notranja vrata pa imamo dostop do vseh naših prostorov. Težko si je predstavljati naš dom brez vrat. Že ljudje v pradavnini, ki so živeli še po jamah, so si izdelovali preprostejša vrata.

Tako se se učinkovito zaščitili pred divjimi živalmi, zavarovali pa so se tudi pred neugodnimi vremenskimi vplivi. Vrata so se skozi zgodovino vedno bolj razvijala in postajala močnejša. Poseben razcvet so doživela v divjem srednjem veku, v času obleganj velikih gradov. Grajska vrata so morala biti močna in težka, da so lahko zadržala napade in pritiske ogromnih vojska. Ko smo začeli nameščati prva vrata, smo tudi začeli ločiti zasebno od javnega.

V enem samem dnevu prestopimo ogromno pragov, odpremo mnogo notranjih vrat, pa se tega niti ne zavedamo. Samo pomislite. Že zjutraj, ko se zbudite in vstanete iz postelje, odprete vrata spalnice in se po hodniku odpravite proti kopalnici. V kopalnico zopet vstopite skozi vrata. Nato se odpravite po stopnicah navzdol v kuhinjo na zajtrk.

Zopet vstopite skozi vrata. Ko se kasneje odpravite v službo, za sabo zaprete vsa notranja vrata in zaklenete vhodna. Odprete vrata avtomobila in se odpeljete v mesto. Ko prispete do delovnega mesta, vstopite skozi velika steklena drsna vrata. Tudi dvigalo, ki vas popelje do nadstropja, kjer je vaša pisarna, ima vrata. Ko se odpravljate iz službe domov, se spotoma ustavite in skozi vrata vstopite v trgovino. In z domačega dvorišča se skozi vhodna vrata hiše zopet vrnete v svoj topel dom.

Vrata imajo tudi simbolni pomen. Ko se nekje zapro ena vrata, se nam na drugi strani odprejo druga, ali pa vsaj okno. No, vsaj tako pravi star pregovor. V mislih imamo seveda zamujene ali pa zgrešene priložnosti. Ne zapirajmo si notranjih vrat pred nosom, nikoli ne vemo, kaj lepega nas čaka na drugi strani.

Več o notranjih vratih pa tukaj. Odprite vrata tudi v otroške sobe Mali Princ.

Iz iste kategorije: