Avtomoto admin  

Polosovina prenaša pogonsko moč na kolesa avtomobila

Polosovina deluje kot podaljšek diferenciala Deli motorja avtomobila morajo delovati skupaj, da ustvarijo pogonsko silo, ki se prenese na kolesa. Tako je polosovina podaljšek diferenciala do samih koles. Koles pa se dotikajo z ležaji, ki vsebujejo olje. Temu je tako, saj so med vožnjo avtomobila obremenjeni s fizično silo, ki jo diferencial na njih prenese preko menjalnika.

Olje pa pomaga, da je trenje manjše, kar močno poveča življenjsko dobo polosovine. Obenem pa se med vožnjo vzmetenje neprestano premika, kar dodatno obremeni polosovino na vsaki strani pogonskih koles. Ker je to mehanski del, je izpostavljen različnim okvaram, saj je pri vsaki vožnji dokaj obremenjen. Tako je dobro, če poznamo glavne simptome, ki kažejo na to, da bomo morali opraviti zamenjavo.

Polosovina deluje kot podaljšek diferenciala

Znaki okvarjene polosovine so hitro opazni

Dejstvo je, da so vsi deli motorja avtomobila izredno natančno izdelane komponente. Res pa je tudi, da morajo delovati pod veliko obremenitvijo, vedno ko uporabljamo naše vozilo. Tako so izpostavljeni okvaram. Enako pa velja za polosovino, ki pri vsaki vožnji prenaša velike fizične sile od vzmetenja, koles, kot tudi teže telesa samega avtomobila. Tako je izredno pomembno, da se zavedamo glavnih znakov okvare, ki jih lahko dokaj hitro opazimo.

YouTube video

Vibracije med vožnjo lahko povzroči okvarjena polosovina

Vzmetenje na vsakem vozilu poskrbi, da se med vožnjo ne trese. To stori tako, da uravnava položaj avtomobila med spreminjanjem smeri, zaviranjem, pospeševanjem ipd. Če pa je težava v vzmetenju, pa lahko to povzroči tresenje. Enako velja za izrabljene gume in nekatere dele motorja avtomobila. Veliko voznikov pa se ne zaveda, da vibracije lahko povzroči slabo delujoča polosovina.

Iz iste kategorije: